Satul giurgiuvean Clejani e faimos in toata lumea datorita tarafului de lautari de aici, celebri pentru autenticitatea cantecelor si baladelor batranesti interpretate. Pentru ca nimeni nu ii mai baga in seama, ei au inceput sa cante si manele, pentru a supravietui. Un grup de 12 tineri, cu varste cuprinse intre 17 si 20 de ani, canta de la 6 ani pe instrumentele mostenite de la bunici.

"Aici in Clejani toti tiganii cantau", ne-a spus Guluma Floarea, cea care impreuna cu sotul ei, Mihai, sustin taraful de tineri "Speranta Clejanilor". Melodiile si secretul instrumentelor s-a transmis din generatie in generatie. "Eu am acordeonul de la bunicu', Pavel", spune Ionut Guluma, fiul de 20 de ani al celor doi "impresari". El a pus bazele tarafului de tineri, in 1999. "Toti aveam instrumente si exersam acasa. Acum cinci ani i-am strans pe toti baietii si am inceput sa repetam la mine", spune Ionut. Formau un taraf autentic, intrucat invatasera toate cantecele si baladele de la batranii satului, si cantau cu toate instrumentele specifice: tambal, vioara, acordeon fluier si chiar trompeta.

Au castigat concursuri muzicale din Giurgiu precum "Comori Vlascene". Succesul le zambea si o serie de oameni pareau interesati de promovarea lor. "Era o tanara, din Alexandria, Vanesa o chema, si cica avea un frate in Canada, patron al unui lant de restaurante. Voia sa-i ia sa cante acolo", ne-a spus Mihai Guluma. Nu au mai auzit insa nimic despre ea din momentul cand le-a facut oferta. "Numai dezinteres am intalnit, sa stiti. Ei stiu toate melodiile traditionale, orice pot canta, dar se pierd din cauza ca nu-i sprijina cineva cu bani, care sa-i promoveze. Dam bani din buzunarul nostru ca sa-i scoatem si pe ei in fata cum se iveste o situatie. Cat de curand nici instrumentele nu o sa-i mai ajute, sunt vechi, de la bunici", ne-a spus dezamagita Floarea Guluma. Ca sa supravietuiasca totusi, tinerii au inceput sa cante la nunti, pe tarife modice, ce-i drept, cate un milion de lei de persoana. "Cantam melodiile traditionale, in ultima perioada am invatat insa si manele, trebuie sa supravietuim", ne-a spus Ionut, care mai are un an pana termina "scoala populara de arte", din Bucuresti.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.