Goran Bregovic revine in Romania in perioada 12-20 octombrie. Artistul va avea trei reprezentatii la Palatul Copiilor, urmate de un megaconcert la Sala Palatului, unde va evolua alaturi de Orchesta de Nunti si Inmormantari

Bregovic va aduce la Bucuresti spectacolul "Karmen with a Happy End" (Opera tiganeasca cu final fericit) o adaptare a celebrei opere a lui Bizet. Artistul sarb este in turneu mondial cu spectacolul "Karmen with a Happy End", pentru care a primit critici favorabile.

Amestecul de sunet gipsy cu chitara si percutia, instrumente care individualizeaza sound-ul bulgar, accentele rock, orchestra si corul barbatesc reprezinta deja o marca pentru artistul care a devenit cunoscut marelui public mai ales in perioada colaborarii sale cu celebrul regizor Emir Kusturica, el semnand coloana sonora pentru filmele acestuia, "Vremea tiganilor", "Arizona Dream", "Underground".

"Vremea tiganilor" reprezinta o perioada de implinire pentru Bregovic. Succesul pe care l-a cunoscut lucrand alaturi de Kusturica i-a adus si implinirea visului din copilarie, acela de a locui pe coasta Adriaticii. Razboiul din Iugoslavia i-a spulberat insa visul, Bregovic cerand azil in Paris. Influenta spiritului balcanic - Bregovic s-a nascut la Sarajevo - nu si-a pus amprenta asupra adolescentului Bregovic. El a renuntat la studiile la vioara, alegand chitara.

"Am ales chitara pentru ca aveam mai mult succes la fete", recunoaste compozitorul, in incercarea de a motiva iubirea sa pentru rock n’roll, adaugand ca acest gen de muzica a jucat un rol major in viata sa. "Era singura modalitate prin care ne puteam face auziti si prin care ne puteam exprima public nemultumirea, fara sa riscam sa intram la inchisoare" spune Bregovic.

De la "The White Button"- trupa sa formata in tinerete, care a rezistat timp de 15 ani, transformandu-l pe Bregovic intr-un idol al tinerilor din tarile de Est - la "Wedding&Funeral Orchestra" (Orchestra de Nunti si Inmormantari), tandemul format cu regizorul Emir Kusturica, format la sfarsitul anilor '80, a insemnat pentru absolventul de sociologie si filosofie lansarea pe scena internationala.

Mediul, generatia si experientele comune au facut din echipa Bregovic-Kusturica un brand recunoscut la nivel mondial care a fost si premiat la Cannes. Filmul lui Kusturica, "Underground", a carui coloana muzicala poarta semnatura lui Goran, a fost premiat cu Palme d’Or, in 1995, la Festivalul de Film de la Cannes.

Bregovic este de asemenea compozitorul coloanei sonore la cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Mihaileanu, "Train de vie" care i-a adus regizorului recunoasterea internationala si doua nominalizari la Oscar, pentru cel mai bun actor si cel mai bun scenariu. Bregovic a mai avut un turneu in Romania si in 2003, cand turneul sau de promovare a albumului sau "Tales and Songs from Weddings and Funerals", a cuprins orasele Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj si Timisoara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.