Aparatura medicala noua sta, de cativa ani, sigilata in cutii, in unitatile spitalicesti. In momentul achizitionarii aparatelor, Ministerul Sanatatii a considerat ca spitalele vor putea asigura montarea lor din bugetele primite.

Un asemenea exemplu este cel al aparatului de sterilizare, in valoare de circa doua milioane de dolari, de la Spitalul Caritas. Montarea acestuia ar costa, acum, aproximativ 1,5 miliarde de lei

Aparatura medicala noua zace, in cutii, in spitale, din cauza lipsei banilor pentru montare. Mircea Cinteza, fost ministru al Sanatatii si actual presedinte al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) ne-a declarat
ca ''probabil, zeci de astfel de aparate se afla in unitatile spitalicesti''.

Acesta a precizat faptul ca ''totul a inceput in 1999-2000, cand Ministerul Sanatatii a organizat prima licitatie pentru achizitionarea de aparatura medicala. Din pacate, Ministerul Sanatatii nu a asigurat, la vremea respectiva, bani pentru montarea acestor aparate. Montarea trebuia asigurata de catre unitatile spitalicesti, din bugetele primite. Si cum spitalele primesc bugete la limita, nu au mai existat bani si pentru montare''.

In acelasi timp, Cinteza a afirmat ca ''inca din 1999-2000, CMR, si nu numai, a atras atentia asupra faptului ca Ministerul Sanatatii trebuia sa solicite participantilor la licitatie sa asigure montarea si service-ul pentru aparate pana la casarea acestora. Acest lucru nu s-a intamplat. Astfel, nici in contractele incheiate cu castigatorii licitatiei nu au fost prevazute montarea si service-ul''. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a spus, dupa organizarea licitatiei si achizitionarea aparaturii, ca spitalele cu banii din bugete trebuie sa monteze aparatura.

Si cum bugetele unitatilor spitalicesti au fost si sunt insuficiente, aparatura sta, si acum, in cutii, neatinsa.
Fostul ministru al Sanatatii Mircea Cinteza ne-a explicat ca ''in perioada in care s-a aflat la conducerea Ministerului Sanatatii, acestei institutii nu i-a fost asigurat un buget satisfacator si nici nu au fost facute rectificari bugetare. Daca puteam alocam o parte din bani si spitalelor pentru a rezolva aceasta problema a aparaturii noi, primita dupa 1999-2000 de la minister''.

Aparat de sterilizare in valoare de aproape doua milioane de dolari, sigilat in cutii

Un aparat nou, care sta neatins in cutii de aproape trei ani, se afla la Spitalul Caritas din Capitala.
''Este vorba despre un aparat de sterilizare primit prin programul Ministerului Sanatatii, care a costat aproape doua milioane de dolari. Sta in cutii de trei ani.

Fosta conducere a unitatii spitalicesti nu a prevazut bani din bugetul spitalului si pentru montarea aparatului. La vremea respectiva montarea costa 500 de milioane de lei. Daca ar fi sa-l montam acum ne-ar costa 1,5 miliarde de lei. Cu acest aparat s-ar fi putut steriliza instrumentar, campuri de chirurgie, aparatura si echipamente medicale'', ne-a explicat Bogdan Jansen, managerul interimar al Spitalului Caritas.

Acesta ne-a spus ca vrea sa puna aparatul de sterilizare la dispozitia Autoritatii de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (ASPMB) si a Ministerului Sanatatii Publice (MSP): ''Dupa cum se stie Spitalul Caritas a fost retrocedat si ne vom mai desfasura activitatea aici pana se va construi noul spital din zona Vitan, unde ne vom muta. In aceste conditii nu are rost sa mai montam aparatul. Acolo vom avea o alta linie de sterilizare. Prin urmare, in urma cu aproximativ sase luni am transmis catre ASPMB si MSP o nota prin care solicitam ca aparatul de sterilizare sa fie pus la dispozitia altui spital. Pana acum nu am primit nici un raspuns''.

Intrebari fara raspuns

In ceea ce priveste ''soarta'' aparatului de sterilizare de la Spitalul Caritas, conducerea ASPMB a precizat ca ''institutia noastra a initiat demersurile necesare redistribuirii aparatului de sterilizare neutilizat aflat la Spitalul Clinic Caritas, solicitari im acest sens existand din partea Spitalului de Urgenta Floreasca, dar datorita unor motive obiective transferul aparaturii nefiind concretizat.

In momentul de fata, sunt in curs de perfectare documentele de transfer catre o unitate sanitara din judetul Ilfov''. La intrebarile ''Cate spitale din Bucuresti detin, la ora actuala, aparate noi, provenite din donatii sau din programe ale Ministerului Sanatatii, care nu sunt montate?'', ''Din ce cauza acestea nu functioneaza sau nu au fost montate?'', ''Exista, in prezent, in Capitala, spitale care detin aparatura moderna pentru care respectivele unitati spitalicesti nu au bani pentru achizitionarea de consumabile'', ASPMB nu a dat nici un raspuns.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.