Avem peste 730.000 de carute in tara, un car de accidente rutiere si nici un drum lateral care sa ne scape de povara lor.

Hurducaielile carutelor pe drumurile publice din Romania ne trag in spate cu vreo jumatate de secol in ochii occidentalilor. In plus, carutasii aduna la caziere sute de accidente de circulatie si mii de amenzi, dau un aer rustic si greoi traficului urban si ii fac pe turistii straini sa strimbe din nas. Autoritatile spun ca nu au bani sa traseze drumuri laterale pentru circulatia acestor vehicule, dupa cum prevede legea. In schimb, carutele sint confiscate la greu si pot fi recuperate pe bani.

Osii de Balcani

Romania depaseste orice tara membra a UE sau canditata la aderare cind vine vorba despre vehiculele cu tractiune animala. Ultimul recensamint agricol, din decembrie 2002 - ianuarie 2003, numara peste 730.000 de care si carute. Dintre acestea, majoritatea se afla in mediul rural si in jur de 60% sint numai bune de pus pe foc si trimise la fiare vechi, avind deja o virsta ce depaseste zece ani.

Drumurile din nord-estul tarii au cele mai multe urme de la cauciucurile carelor si carutelor (peste 160.000), iar in Bucuresti recensamintul a luat la ochi 3.356 de asemenea vehicule. Datele statistice arata ca numarul echipamentelor cu tractiune animala care muncesc pamintul, precum plugurile, grapele, cultivatoarele si semanatorile, se situeaza sub cel al mijloacelor de transport cu cai inhamati. La sat sau la oras, carutasii aduna materiale reciclabile, precum fier vechi, cartoane si sticlarie, transporta oameni, lemne si diverse materiale de constructii.

"Este cel mai ieftin mijloc de transport. Trebuie doar sa ai calul si sa ii dai sa manince. Este un mod de viata balcanic. Noi, bulgarii, basarabenii si rusii avem probleme majore cu carutele", spune comisarul Lucian Dinita de la Serviciul Implementare Norme, Concepte si Practici europene din cadrul Directiei Politiei Rutiere.

Carutasi fara de lege

Pe linga look-ul nonoccidental pe care il rasfring asupra unei Romanii in prag de integrare, carutele produc anual zeci de victime in accidente rutiere. Statisticile Politiei Rutiere arata ca anul trecut, pina in luna august, conducatorii vehiculelor trase de animale au iscat 58 de accidente de circulatie, numarind 21 de morti. "Pe timp de zi, cea mai frecventa abatere savirsita de ei este neasigurarea la schimbarea directiei de mers. Pe timp de noapte, problema o constituie lipsa elementelor reflectorizante.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.