Ministerul Sanatatii a facut public joi rezultatul controlului sanitar realizat pana in prezent la jumatate din unitatile de invatamant din Romania.
Verificarea face parte din procedura de autorizare a functionarii gradinitelor, scolilor generale si liceelor la inceputul anului scolar 2006-2007.

Eugen Nicolaescu a spus in declaratiile de presa ca in urma controalelor s-a constat ca in mediul rural marea majoritate a scolilor inregistreaza mari intarzieri in finalizarea lucrarilor de reparatii, care desi ar trebui sa fie reparatii capitale, de cele mai multe ori sunt simple cosmetizari.

Aproape jumatate din scolile de la sate nu au surse proprii de apa potabila si adesea functioneaza in cladiri improprii, care au fost construite cu alte scopuri, dar care au fost transformate ulterior in unitati de invatamant. "Jumatate dintre scolile si gradinitele din Romania pot fi astazi focare de microbi, datorita conditiilor igienico-sanitare pe care le ofera. Cele aproape 13.000 de scoli care au fost controlate au functionat si anul trecut fara aviz, sau cu aviz temporar, si de aceea acestea au intrat primele in actiunile de control. De aceea, cel mai probabil, multe dintre acestea nu vor primi aviz de functionare sanitara nici in acest an, pentru ca nu au indeplinit toate conditiile pe care legea le prevede pentru autorizare", a mentionat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu a declarat ca autoritatile sanitare au impus intocmirea unor planuri cu termene si responsabilitati in vederea remedierii problemelor majore, iar acolo unde lucrurile nu sunt foarte grave s-a cerut remedierea lor pana la 13 septembrie. Verificarea s-a realizat insa doar la jumatate dintre scoli, de aceea actiunea de verificare va continua.

Verificarile vor continua

In plus, ministrul Nicolaescu a spus ca dupa verificare, inspectorii vor reveni pentru noi controale: "Am dispus ca reprezentantii autoritatilor de sanatate publica si inspectiei sanitare de stat sa monitorizeze, pe tot parcursul anului scolar, nu ca pana acum, starea igienico-sanitara a scolilor. Periodic se vor transmite informari autoritatilor locale, inspectoratelor scolare si Ministerului Sanatatii Publice".

In ceea ce priveste responsabilitatea pentru starea de sanatate a copiilor, Ministerul Sanatatii doar stabileste daca o scoala poate primi sau nu elevi fara ca acestia sa fie expusi riscului imbolnavirilor. Acesta este motivul pentru care se dau autorizatiile sanitare de functionare.

Ministrul Sanatatii chiar a tinut sa precizeze ca nu poate face nimic mai mult decat sa constate problemele si sa recomande modul si timpul de remediere. Responsabilitatea apartine autoritatilor locale de cele mai multe ori si evident institutiilor carora scoala li se subordoneaza direct. Eugen Nicolaescu a spus ca i-a transmis astazi primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, o informare asupra situatiei din punct de vedere sanitar a scolilor, precum si conducerilor Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Educatiei si Cercetarii si prefecturilor .


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.