Unii pacienti sunt revoltati ca ar putea constitui obiect de tranzactie intre medicii de familie. Altii, nemultumiti de doctorul pe a carui lista sunt inscrisi, cred ca un medic care da bani pentru preluarea listei se va ocupa mai bine de ei. Un proiect de ordin de ministru, publicat ieri in premiera de Adevarul, prevede ca, alaturi de cabinet si aparatura din acesta, medicii de familie isi vor putea vinde lista de pacienti. In cazul decesului, mostenitorii decid daca angajeaza un alt doctor, pe aceeasi lista, sau vand "praxisul".

"Pacientul este anuntat de schimbare si este liber sa aleaga alt doctor", a explicat prof. dr. Vasile Astarastoaie, vicepresedinte al Colegiului Medicilor. Cei mai in varsta nici nu concep asa ceva: "Cum sa ne vanda? Nu suntem carne transata. Daca moare, vom vedea", ne-a declarat un pacient de la Dispensarul Giulesti. Pana acum, legea nu permitea transferul de pacienti. Listele se vindeau insa ilegal, cu 4-5 mii de euro, mia de pacienti.

In Capitala suma putea sa ajunga la 10 mii de euro, deoarece medicul care voia sa aiba contract cu Asigurarile trebuia sa stranga o mie de pacienti, in trei luni, lucru practic imposibil. CNAS pedepsea medicii prinsi ca au transferat pacienti de pe o lista pe alta, reziliindu-le contractul. Fara contract, medicii pierdeau cabinetul primit in concesiune, aproape gratis, de la primarie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.