Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Statele Unite, furia si atitudinea ostila afecteaza buna functionare a plaminilor, relateaza BBC News Online. Cercetatorii au studiat cazurile a 670 de veterani de razboi si au stabilit ca cei cu nivele sporite de ostilitate au mai multe probleme pulmonare decit cei care sint mai calmi si relaxati.

Specialistii au descoperit in urma studiului ca agresivitatea si furia determina o degradare rapida a capacitatii pulmonare. Intr-un articol publicat in revista americana "Thorax", echipa a precizat ca aceasta descoperire ar putea contribui la aflarea unor noi modalitati de a lupta impotriva bolilor de plamini, prin strategii de prevenire si monitorizare.

Cercetatorii au studiat barbati cu virste cuprinse intre 45 si 86 de ani din cadrul "U.S. Veterans Administration Normative Ageing Study". Voluntarii au fost monitorizati pentru prima data in 1986, prin intermediul unei serii de chestionare care au indicat starea lor emotionala pe termen lung, au declarat cercetatorii. Functionarea plaminilor a fost evaluata si apoi analizata la intervale regulate, pe parcursul a opt ani. S-a descoperit ca, "in cazul barbatilor la care nivelul de ostilitate era mai mare, capacitatea de functionare a plaminilor masurata in 1986 a scazut mult mai repede de-a lungul timpului", a declarat Rosalind Wright de la Harvard Medical School, care a coordonat studiul.

Cercetatorii cred ca furia si atitudinea ostila ar putea influenta negativ procesele neurologice si hormonale, care ar putea provoca afectarea cronica a unora dintre organe, precum plaminii.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.