Filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" a fost desemnat sa reprezinte Romania in competitia pentru premiile Oscar de anul viitor. Primul film de lung metraj al regizorului Catalin Mitulescu a fost inclus pe lista peliculelor internationale care vor fi vizionate de catre Academia Americana de Film pentru alegerea nominalizarilor Oscar 2007, la categoria "Cel mai bun film strain".

Desemnarea filmului "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" a fost facuta de catre o comisie de specialitate, formata in majoritate din critici de film, iar pelicula lui Mitulescu a concurat cu alte noua productii autohtone.

"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" se petrece intr-un cartier marginas al Bucurestiului, in ultimul an al epocii de aur, si este povestea lui Lalalilu (rol interpretat de Timotei Duma), un baiat de 7 ani, care isi imagineaza ca ne-a scapat de Ceausescu, si a Evei (Dorotheea Petre), sora mai mare a lui Lalalilu, care are astfel sansa sa-si aleaga viitorul. "Sunt aproape 17 ani de la moartea lui Ceausescu, dar inca purtam in noi amintirea si mostenirea acelei perioade. Tratand evenimentele care se petrec prin fata ochilor unei fete de 17 ani si ai fratelui sau de 7 ani, pelicula reflecta un amestec de tristete si bucurie, de realitate si vis, pe care le asociez acelei epoci. Acest film este o tragicomedie cu nuante de absurd si sublim. El incearca sa transmita emotia acelor vremuri si sa redea spectatorilor din intreaga lume o imagine a ceea ce poarta cu ei miile de emigranti tineri romani, in incercarea lor de a-si gasi un rost departe de tara. Filmul vorbeste despre cei care au avut curajul sa se opuna dictaturii, fiecare in felul lui, dar si despre cei care, la fel ca parintii nostri, din teama ca poate copiii lor ar putea pati ceva, au tacut si au indurat", declara Catalin Mitulescu.

"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" s-a aflat anul acesta in selectia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes, actrita Dorotheea Petre fiind laureata cu premiul de interpretare feminina "Un Certain Regard". De asemenea, pelicula a mai fost inclusa in selectia altor festivaluri si competitii, printre care cele de la Toronto, Ierusalim, Helsinki, Varsovia sau Bruxelles.

"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" s-a nascut in urma cu doi ani, dupa o idee a co-scenaristei Andreea Valean. Scenariul i-a fost prezentat lui Martin Scorsese, care a crezut in poveste, dar mai ales in talentul lui Catalin Mitulescu, pe care l-a cunoscut la Cannes, in 2004, si caruia i-a promis ca il va sprijini in realizarea primului sau film de lung metraj. Scorsese l-a recomandat lui Wim Wonders, iar amandoi au devenit producatori executivi ai filmului. In 2005, pelicula a castigat premiul festivalului american NHK/Sundance pentru "Cel mai bun proiect european". Filmul a fost deja vandut in Franta (unde drepturile de difuzare au fost cumparate de Canal+), Olanda, Belgia, Luxemburg, Elvetia, Brazilia si se bucura de interes din partea unor distribuitori din Europa de Est, Statele Unite si Australia. Pelicula va intra in cinematografele din Romania incepand cu data de 15 septembrie.

"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" este o productie Strada Film, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si finantare Eurimages, si este distribuit prin Metropolis Film.

"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" este primul lung metraj al lui Mitulescu, care a mai regizat scurt metrajele "Trafic" (2004), "17 minute intarziere" (2002), "Bucuresti-Wien 8.15" (2000).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.