Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 urmeaza sa se pronunte asupra vinovatiei unui asociat si administrator bucurestean, deferit justitiei pentru fraudarea fondurilor europene. Prejudiciul stabilit de procurorii anticoruptie se ridica la 3.824.595.684 ROL si 36.472,5 euro, pe care Adrian Negru i-a primit in urma semnarii a trei contracte de finantare Phare cu Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (actualul Minister al Integrarii Europene).

Este vorba de un contract privind infiintarea unui centru electronic de formare, consiliere si plasament pentru someri si absolventi, altul referitor la facilitarea accesului la Internet si asigurarea unor servicii de informare electronica, ultimul fiind legat de furnizarea unor pachete software in mediul Internet.

Cercetarile au relevat ca, in calitate de semnatar al contractelor de finantare si responsabil pentru implementarea celor trei proiecte, administratorul a folosit si prezentat autoritatilor documente si declaratii inexacte sau false.

Totodata, Adrian Negru a schimbat destinatia utilizarii acestora, folosind banii in interes propriu.
Anchetatorii sustin ca Adrian Negru a trucat licitatiile pe care era obligat sa le organizeze in vederea achizitionarii de bunuri si servicii, toate contractele de furnizare fiind acordate unor societati comerciale administrate (sau cel putin controlate) tot de el - societati romanesti sau inregistrate in Germania.

De exemplu, licitatia pentru achizitii de bunuri a fost "castigata", in cazul a doua din proiectele Phare, de firma prezentata in acte ca "Sban deutschland", care in realitate se numeste "S.B.A. Negru inhaber Dr Adrian Negru", o alta societate participanta la licitatie fiind "Schuder Datensysteme GmbH", desfiintata, conform informatiilor transmise de autoritatile germane, din anul 1997. Toate sumele obtinute au fost cheltuite in scurt timp, administratorul prezentand, drept justificare, documente bancare (extrase de cont) false, din care rezulta utilizarea finantarilor conform destinatiilor contractate.

De asemenea, pentru a justifica existenta unor disponibilitati banesti proprii pe care trebuia sa le aloce realizarii proiectelor Phare, Adrian Negru a prezentat autoritatilor de monitorizare dispozitii de incasare false, din care reiesea ca el si doi dintre asociatii firmei S.C. Best XZ S.R.L. (care in realitate nu mai avea nicio legatura cu firma), ar fi "creditat" societatea cu 1,3 miliarde lei. Ceilalti doi asociati erau Mihai Vacaroiu, fiul presedintelui Senatului Nicolae Vacaroiu, si Marius Voicu.

In luna aprilie a.c. Ministerul pentru Controlul Implementarii Fondurilor Europene a sesizat DNA privind finantarile de 80.000 euro, obtinute de "Best XZ" SRL cu incalcarea flagranta a legilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.