Regizorul Florin Iepan a fost ales de TVR pentru a realiza documentarul destinat celui mai controversat dintre cei zece mari romani, maresalul Antonescu

Dvs. ati ales personajul sau a fost sarcina de serviciu?

Trebuie sa spun ca daca nu ar fi fost vorba despre acest personaj, as fi spus pas acestui proiect. Pe mine ma preocupa de mult Antonescu. Cu ceva vreme in urma am facut un documentar care a fost difuzat pe PRO TV in care vorbeam despre cei 15.000 de evrei din Iasi, toti barbati, care, sub suspiciunea ca ar fi simpatizanti sovietici, au fost deportati in cunoscutele trenuri ale mortii. Am descoperit atunci citiva supravietuitori care mi-au dezvaluit povesti teribile.

Cum va explicati faptul ca Antonescu, poate cel mai controversat personaj istoric, a ajuns in topul celor mai mari romani?

Cred ca din nestiinta oamenilor. De altfel si Ceausescu a ratat topul la mustata. Nu omul real, cu crimele si faptele lui reprobabile, a intrat in top zece, ci legenda care insoteste acest personaj. Pentru ca exista o legenda a maresalului Antonescu, a conducatorului curajos, necorupt, anticomunist si, mai presus de toate, patriot. Eu nu neg nici una dintre aceste calitati, dar nu pot fi trecute cu vederea atrocitatile savirsite din ordinul lui. Nu se stie exact o cifra, dar se pare ca numarul victimelor sale din rindul populatiei evreiesti si rome se ridica la doua-trei sute de mii.

Cu toate acestea, sint voci care neaga acest lucru. De exemplu, Nicolae Steinhardt spune in "Jurnalul fericirii" ca, dimpotriva, Antonescu ar fi salvat sute de mii de evrei. Cum va explicati asta?

E o neintelegere. Intr-adevar, Antonescu nu a deportat, cu exceptia celor 15.000 de la Iasi, evrei din Regat. Dar cred ca asta nu a facut-o din drag de populatia evreiasca, ci din calcul cinic. A realizat probabil ca soarta razboiului se va schimba. Marile crime au fost savirsite in teritoriile recucerite, in Basarabia si Bucovina. Atrocitatile i-au socat pina si pe soldatii romani. Iata de exemplu ce scrie colonelul Iacobici in telegrama numarul 302861 din 23 octombrie 1941, telegrama adresata Cabinetului Militar de la Bucuresti, referitor la represaliile ordonate de Antonescu in urma distrugerii comandamentului militar roman de la Odessa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.