Femeile care nu pot procrea din cauza unor leziuni la nivel uterin au o noua speranta, dupa ce medicii unui spital londonez au anuntat ca vor fi capabili sa realizeze un prim transplant total de uter in termen de doi ani, informeaza editia electronica a Daily Mail.
Operatia va oferi o alternativa la procreerea prin intermediul unei mame surogat sau la adoptie pentru femeile care nu sunt fertile sau care au suferit o histerectomie. Actualele tehnici de fertilizare nu pot ajuta femeile care au fost afectate de interventii chirurgicale, boli sau care s-au nascut fara uter.
Echipa de la Hammersmith Hospital, impreuna cu colegi de la New York si Budapesta intentioneaza sa transplanteze un uter de la un donator decedat.

"Am avut rezultate uimitor de bune in laborator, unde organul a fost irigat foarte bine cu sange. Speram sa trecem la testarea transplantului pe subiecti umani in circa un an sau doi", a declarat Richard Smith, chirurg ginecolog. "Transplantul va fi doar temporar, pentru doi-trei ani, cat sa le permita femeilor sa faca copii, apoi va fi inlaturat pentru a se evita riscurile asociate cu ingerarea pe parcursul intregii vieti de medicamente imunosupresoare", a declarat el. "Suna drastic, insa oamenii au ajuns la stadiul unde ar incerca orice", a spus Smith, care face de opt ani eforturi pentru a face posibil acest transplant si care a ajuns in stadiul final al experimentelor.

Echipa lui Smith a transplantat utere de la un animal la altul si a inregistrat mai multe succese. Copiii astfel conceputi vor fi adusi pe lume prin intermediul unei operatii cezariene, pentru ca uterul transplantat nu poate face fata eforturilor implicate de travaliul natural. Tentativele anterioare de transplant au implicat utere donate de rude apropiate ale pacientelor, in incercarea de a facilita acceptarea organelor de catre sistemul imunitar. Aceasta modalitate nu s-a dovedit, insa, suficient de buna.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.