Pe 3 septembrie, Institutul American de Film a dat publicitatii lista cu cele mai bune 25 de filme musical din toate timpurile, un top realizat prin vot de peste 500 de actori, compozitori, muzicieni, critici si istorici de film din Statele Unite. Evenimentul s-a desfasurat la Hollywood Bowl din Los Angeles printr-un spectacol realizat cu ajutorul Filarmonicii din Los Angeles, care a interpretat majoritatea temelor muzicale ale filmelor din acest top.

Evenimentul a marcat 100 de ani de la lansarea acestui gen cinematografic. Pentru Institutul American de Film a fost a doua oara cand a existat o prezentare a unui top in fata publicului.

Niciun film nou in top 10

Pentru realizarea clasamentului, juriul a primit o lista cu 250 de nominalizari. La final, cel mai bun film musical al tuturor timpurilor a fost ales "SinginŽ in The Rain" (1952), in regia lui Stanley Donen si Gene Kelly, cu o distributie formata din Gene Kelly, Donald OŽConnor si Debbie Reynolds. Cu un buget de 2,5 milioane de dolari, filmul a inregistrat doar doua nominalizari la Oscar si un Glob de Aur. Fiind un musical, juriul a ales de pe coloana sonora a acestui film piesele "SinginŽ in The Rain", "MakeŽEm Laugh" si "Good Morning".

Pe pozitia secunda s-a plasat un alt clasic, "West Side Story" (1961), in regia lui Jerome Robbins. Cu un buget estimat la 6 milioane de dolari si o distributie formata din Natalie Wood, Rita Moreno si George Chakiris, "West Side Story" a castigat 10 Oremii Oscar, trei Globuri de Aur si un Premiu Grammy. Podiumul topului este completat de "The Wizard of Oz" (1939), in regia lui Victor Fleming, cu Judy Garland si Ray Bolger in distributie.

In afara podiumului au ramas "Sunetul muzicii" (1965, 5 Premii Oscar), "Cabaret" (1972), "Marry Poppins" (1964), "A Star is Born" (1954), "My Fair Lady" (1964), "An American in Paris" (1951) si "Meet Me in St. Louis" (1944). Asa cum se poate observa, niciun musical produs recent nu a reusit sa intre in primele 10 pozitii ale acestui top.

"Chicago" si "Moulin Rouge"

Dintre cele 25 de filme inscrise in top, doar trei sunt produse dupa 1990. Cel mai bine clasat este "Chicago", in regia lui Rob Marshall, cu Catherine Zeta-Jones si Renee Zellweger in distributie. Cu un buget estimat la 45 milioane de dolari si incasari de peste 170 de milioane, "Chicago" nu ocupa decat pozitia a 12-a, in ciuda celor sase Premii Oscar, doua BAFTA, trei Globuri de Aur si a unui Premiu Grammy pe care le-a obtinut.

Urmeaza "Beauty and The Beast" (1991), un film animat regizat de Gary Trousdale, ce are la activ doua Premii Oscar, trei Globuri de Aur si doua Premii Grammy. Filmul ocupa locul 22.

Ultima pozitie a topului (25) este ocupata de "Moulin Rouge" (2001), un film regizat de Baz Luhrman. Cu o distributie formata din Nicole Kidman si Ewan McGregor, filmul a castigat doua Premii Oscar, trei premii BAFTA si trei Globuri de Aur, insa a suferit la capitolul incasari.

in ciuda unui buget estimat la 52 milioane de dolari, filmul nu a reusit sa convinga, chiar daca campania de promovare a fost extrem de agresiva, producatorii optand pentru artisti precum Missy Elliott, Christina Aguilera, Pink si Mya pentru coloana sonora.