Institutul National de Statistica a realizat de curand un studiu ale carui rezultate impart populatia tarii, in functie de nivelul venitului, in zece categorii cu un numar egal de gospodarii in fiecare. Segmentul care contine familiile cu cel mai mic venit se numeste decila D1 (termenul decila inseamna a zecea parte), iar segmentul cu cel mai mare venit - decila D10. Potrivit acestui studiu, romanii cei mai saraci au scos din buzunar in medie pe luna, pentru consum, in anul 2005, numai 82 de lei pe persoana. Adica 23 de euro pe luna, mai putin de un euro pe zi. Prin comparatie, o persoana din clasa cea mai bogata (decila D10) a cheltuit 622 lei, de 7,6 ori mai mult. Datele pentru 2006 nu vor fi cunoscute decat in 2007, dar cu siguranta ca sunt sensibil egale.

Fara calculator si televizor color

Discrepantele mari la cheltuieli intre cei bogati si cei saraci au facut ca mai mult de o treime din patura saraca sa nu cunoasca, la propriu, in anul 2005, cand Televiziunea Romana aniverseaza cinci decenii de existenta, faptul ca televizorul color exista pe piata. Despre alte facilitati tehnice de ultima ora, nici nu poate fi vorba. Doar 2,4 la suta din romanii aflati in segmentul cel mai sarac (decila D1) aveau, in 2005, un PC in casa, fata de 49 la suta in gospodariile bogate (D10). Cifra celor din patura sa- raca, detinatori de calculator, pare cu atat mai mica, cu cat ne amintim mai bine ca ani la rand Guvernul a alocat subventii tocmai pentru ca aceasta categorie sociala sa-si poata procura un PC. Or, poate ca subventiile nu au ajuns unde trebuie? In acelasi timp, numai 0,1 la suta din gospodariile cele mai sa- race aveau conexiune la Internet, comparativ cu 21,4 la suta in familiile cele mai instarite. La fel de interesant si de tragic este faptul ca peste 12 la suta din gospodariile din segmentul cel mai sarac nu au deloc televizor, iar in 31,3 la suta din acelasi segment de gospodarii era inca in functiune, in 2005, un televizor alb-negru.


Despre autor:

Atac

Sursa: Atac


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.