Comisia Europeana a indicat Romaniei in 1998 sa gandeasca, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, o strategie care sa aiba in vedere categoriile defavorizate, inclusiv romii. Nu a existat nici o politica in ceea ce priveste romii pana in 2001, cand Guvernul a elaborat Strategia pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor.

Agentia Nationala pentru Romi (ANR) aplica, coordoneaza, monitorizeaza si evalueaza masurile de interventie sociala cuprinse in Strategia pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor. ANR mai elaboreaza politicile Guvernului in ceea ce priveste comunitatile de romi, dar si diferite proiecte si programe, pentru a completa deficientele acestui document. Pentru aceasta, a fost infiintata o comisie mixta interministeriala in care se discuta diferitele abuzuri sau diverse nerespectari ale legii de catre angajatii Ministerului Administratiei si Internelor. Mariea Ionescu, presedinta ANR, considera: "Prevenirea este un instrument nou si pentru aceasta Ministerul Administratiei si Internelor a infiintat Institutul pentru Prevenirea si Combaterea Criminalitatii, care sa conceapa strategii si politici. Pe de alta parte, exista o perceptie ca in comunitatile de romi este nevoie de razii pentru intimidare, iar romii recunosc ca efectul este cel scontat de politie. O mai buna colaborare a politiei cu liderii locali ar imbunatati situatia".

ONG-UL. Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani CRISS este una dintre organizatiile neguvernamentale care monitorizeaza atent relatia romi - politie, din 2000 pana in 2006 documentand peste 40 de situatii de abuz ale subalternilor ministrului Blaga. Madalin Morteanu, coordonator de programe la Romani CRISS, a constatat ca, in toate aceste cazuri, inspectoratele judetene de politie au precizat ca politistii au actionat in limitele legale: "Mai mult, in nici unul dintre aceste cazuri, certificatele medico-legale nu au depasit 20 de zile, rezultand numai infractiunea de purtare abuziva si nici un Parchet nu a dispus inceperea urmaririi penale".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.