Dupa ce au ignorat timp de aproape un an informarile primite de la autoritatile locale, ba chiar si comentariile lui Jonathan Scheele, privind derularea dezastruoasa a proiectului de reabilitare a arealului turistic Agapia, autoritatile de la Bucuresti si-au trimis reprezentantii in zona. Astfel, sefa Directiei pentru Dezvoltare Regionala din Ministerului Integrarii, Mariana Hrivineanu, a discutat ieri cu directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol, prefectul de Neamt, Toader Mocanu, primarul comunei, Vasile Cucos, reprezentantii staretiei Manastirii Agapia si reprezentanti din partea executantului.

Concluzia la care au ajuns a fost ca realizarea proiectului si gradul de absorbtie a fondurilor au ajuns abia la 36%, iar constructorul nu are capacitatea de a duce la bun sfarsit lucrarile angajate. Se asteapta, in termen de o saptamana, de la antreprenorul general, firma "Diekat", si consultantul tehnic, firma "Inocsa", un plan clar de executare a lucrarilor. Situatia este grava deoarece beneficiarul, adica Primaria Agapia, va trebui sa inapoieze fondurile europene cheltuite pana acum.

Proiectul cofinantat de catre Uniunea Europeana, "Reabilitarea zonei turistice Manastirea Agapia", pornit la 15 ianuarie 2005 prin programul PHARE 2002, are o valoare de 4.785.000 de euro, Comisia Europeana detinand cota de 66,66%, Ministerul Integrarii - de 22,22%, iar Consiliul Local Agapia - 11,11%. Banii trebuiau folositi pentru reabilitarea celor 117 case monahale din zona manastirii, realizarea sistemelor de apa si canalizare, pentru constructia unei statii de epurare a apei si a unui centru turistic de informare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.