In noua metodologie de Bacalaureat, care se va aplica incepand cu anul scolar viitor, ministrul educatiei, Mihail Hardau, a introdus un capitol special privind raspunderea disciplinara. Astfel, pentru prima data in istoria acestui tip de examen, au fost stipulate doua articole ce vor da mare bataie de cap profesorilor implicati in organizarea si desfasurarea examenului. In primul rand, toate cadrele didactice - membri ai comisiilor, evaluatori, supraveghetori - vor semna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii un contract in care vor fi precizate explicit drepturile si obligatiile fiecarei parti.

In al doilea rand, cea mai draconica pedeapsa, ultima si cea mai grava din ierarhia masurilor disciplinare, priveste "desfacerea disciplinara a contractului de munca". Cauzele ce pot declansa o asemenea decizie sunt, in mare masura, cunoscute: nerespectarea secretului de examen, fraudarea probelor prin favorizarea candidatilor, luarea de spaga sau de bunuri necuvenite, falsuri in documentele de examen. Insa, ca noutate, s-a decis asupra unei altei cauze ce poate sta la prabusirea unei cariere profesorale: "In cazul in care se constata diferente mai mari de 1,50 puncte - in plus sau in minus - intre nota initiala si nota obtinuta la contestatii, inspectoratele scolare analizeaza situatia, in termen de 30 de zile de la terminarea contestatiilor.

In cazuri justificate, se va declansa procedura de cercetare disciplinara, conform prezentei metodologii, pentru sanctionarea celor care se fac vinovati de comiterea abaterilor" (art.57, alin 2).