Un film american ce povesteste lupta dusa de muzicianul John Lennon contra razboiului din Vietnam in anii '60 a starnit aplauze indelungi din partea publicului Festivalului de Film de la Venetia, care a facut imediat paralela cu razboiul dus de SUA in Irak. Documentarul american "The U.S. versus John Lennon" (''SUA impotriva lui John Lennon''), de David Leaf si John Scheinfeld, a fost aplaudat indelung de catre publicul prezent la prima sa proiectie, la sectiunea Horizons, a Festivalului International de Film de la Venetia, ce a debutat miercuri seara.

Sectiunea e dedicata realizatorilor debutanti. Filmul, care porneste de la povestea lui John Lennon, liderul trupei Beatles, un umanist si un pacifist hippie al anilor '60, este considerat un veritabil manifest cotra actualului razboi din Irak. "The U.S. versus John Lennon" combina imagini de arhiva cu interviuri cu o serie de jurnalisti, intelectuali, fosti agenti secreti si, nu in ultimul rand, cu Yoko Ono, vaduva cantaretului ucis in 1980. Filmul povesteste cum "cel mai intelegent" dintre membrii trupei Beatles a devenit treptat un adevarat "inamic al statului" in SUA, unde se stabilise cantaretul britanic.

La New York, unde locuia, Lennon a devenit un apropiat al militantilor de extrema stanga si a intrat astfel in vizorul FBI, potrivit declaratiilor lui Yoko Ono. "Daca ceva mi se intampla mie sau lui Yoko, nu o sa fie un accident", spune Lennon in prologul filmului. Festivalul de la Venetia a inceput miercuri seara, cu premiera mondiala a filmului lui Brian De Palma, ''The Black Dahlia''. Toate peliculele prezentate in competitia oficiala vor fi premiere mondiale, o noutate in istoria festivalului, au anuntat organizatorii. Festivalul va rula 79 de filme, dintre care 21 vor concura pentru Leul de Aur, printre care "The Queen", de Stephen Frears, "Zwartboek", de Paul Verhoeven sau "Private Fears in Public Places", de Alain Resnais.

Festivalul venetian a fost asteptat, anul acesta, cu si mai mult interes, deoarece, pentru prima data, toate cele 21 de filme din competitia oficiala sunt premiere mondiale. Intr-unul din ele, "Children of Men" de Alfonso Cuaron, apare si romanca Oana Pellea. Pentru gala inaugurala a fost ales "The Black Dahlia" - un film politist de epoca semnat de Brian De Palma. Criticii care l-au putut vedea nu au avut prea multe cuvinte de lauda, poate si pentru ca atmosfera din Los Angeles in anii '40 a fost reconstituita in Bulgaria. Publicul va fi, fara indoiala, atras de actorii tineri din distributie, in frunte cu Scarlett Johansson, primita cu ovatii la premiera de gala.

Cu aceeasi emotie a fost intampinata Catherine Deneuve, care va conduce, la actuala editie, juriul format din sase cineasti de pe mai multe continente. Dintre ei se remarca italianul Michele Placido, binecunoscut pentru rolul titular din "Caracatita". Pe langa filmele din competitia oficiala, spectatorii si criticii au ocazia sa mai vada alte 42 de productii. Unele dintre acestea au venit din tari ca Indonezia, Cipru sau Ciad, reprezentate pentru prima data la Venetia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.