Festivalul International al Filmului de Animatie anim'est va avea loc la Bucuresti, intre 22 septembrie si 1 octombrie, cu un program de circa 120 de scurt si lungmetraje.

Animatia romaneasca cunoaste o perioada de criza, care dureaza de peste 15 ani, potrivit organizatorilor de la Asociatia ESTENEST, citati de Mediafax.

Nu numai o criza de productie, ci si de distributie pentru ca majoritatea filmelor de animatie ce ruleaza in salile romanesti nu reflecta nici pe departe diversitatea din domeniu.

Pe de alta parte, sunt foarte putine festivaluri de film de animatie in Europa Centrala si de Est. Astfel, organizatorii au pus la cale ani m'est, primul festival international de film de animatie din Romania, cu gandul de a umple un gol in distributia romaneasca de film si de a impulsiona revigorarea interesului pentru animatie in Romania.

Prima editie a festivalului va avea loc in trei sali de cinema din Capitala - Europa, Union si Corso - si va prezenta peste o suta de scurtmetraje din toata lumea si circa 20 de lungmetraje. O selectie va fi prezentata la Cluj, la Cinema Victoria.

Filmele sunt alese pentru cerintele si gusturile tuturor categoriilor de varsta. Copiii foarte mici, care nu pot citi, vor putea urmari filme fara dialoguri.
Cei mai mari sunt asteptati la filme cu subtitluri. Pentru adulti, selectia este centrata pe film de autor, incitant ca tehnica sau idee.

O atentie speciala va fi acordata animatiei romanesti clasice, readusa pe ecrane printr-o retrospectiva de scurt si lungmetraje.

De asemenea, mai multe programe speciale aduc in prim-plan tendintele recente ale animatiei britanice, iraniene si cehe.

Aceasta prima editie, spun organizatorii, se vrea doar inceputul unui festival anual care sa revigoreze lumea animatiei romanesti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.