In plina dosariada, Manolescu cere un proces al comunismului, in timp ce Simion apreciaza ca opera sterge pacatele autorului

Ca reactie la valul de actuale si posibile deconspirari, presedintele Uniunii Scriitorilor si fostul presedinte al Academiei Romane au initiat o dezbatere, miercuri seara, la sediul USR. In discursurile lor, Nicolae Manolescu si Eugen Simion au pledat impotriva eventualelor acuze prin care toti scriitorii informatori sint aruncati in aceeasi oala a oprobriului public, indiferent de cit si cum au turnat sau de valoarea operei lor. Pentru academicianul Simion, opera scuza si salveaza autorul, in ciuda "slabiciunilor" care l-ar fi impins sa colaboreze cu Securitatea. "Ceea ce reprezinta un scriitor este opera lui. Sa nu cumva sa fie loviti si denuntati pentru orice fleac cei mai valorosi dintre noi. Cind un scriitor face un act moral condamnabil, putem trece usor peste asta de dragul operei, dar nu trebuie sa uitam", apreciaza acesta, ingrijorat de ceea ce va ramine consemnat in istoria literaturii.

Unii au protestat, altii au intrat in CC

Alti participanti la dezbatere, ca Bujor Nedelcovici si Stelian Tanase, au gasit nefondata ingrijorarea lui Simion. La inceputul dezbaterii, Manolescu invocase imaginea USR, ca mediu unde acuzele la adresa fostului regim circulau necenzurate. "Aici s-au copt protestele, memoriile, actele de disidenta", a afirmat el, incercind sa arate ca deconspirarea nu trebuie sa inceapa tocmai cu scriitorii. Totusi, disidenta unora nu acopera participarea altora in forurile comuniste, dupa cum sustine si Bujor Nedelcovici cu urmatoarele exemple: "Titus Popovici a fost in CC al PCR pina la sfirsitul vietii. La fel si D. R. Popescu, George Balaita". Impotriva argumentelor lui Manolescu, Stelian Tanase a aratat ca situatia in care un scriitor a colaborat cu Securitatea este mult mai grava si incomparabila cu cea in care un individ obisnuit ar fi facut-o, deoarece oamenii de litere reprezinta repere morale in societate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.