BENEFICII. Peste sase milioane de romani vor primi iarna aceasta ajutoare pentru incalzirea locuintei.

Statul va plati integral facturile la energie termica pentru familiile care traiesc din venitul minim garantat si va acoperi 90% din cheltuielile cu caldura pentru cei care locuiesc la bloc si care au venituri lunare de pana la 125 de lei noi de persoana.

Vor primi ajutoare persoanele care au un venit lunar pe membru de familie de pana la 500 lei noi.

Facturile la energia termica nu vor mai fi compensate cu o suma fixa, ci cu un procent cuprins intre 10% pentru cei cu venituri lunare pe membru de familie intre 440 si 550 lei si respectiv de 90% pentru cei cu venituri de pana la 125 lei noi.

Persoanele singure vor primi o subventie la incalzire cu 10% mai mare decat transa in care se incadreaza o familie, conform venitului net lunar. Ajutoarele vor fi calculate in functie de numarul de camere din apartament si de zona de temperatura (rece, temperata si calda).

Cei care se incalzesc cu gaze naturale vor primi in fiecare luna o suma fixa, respectiv: 210 lei pentru persoanele cu venit de pana la 125 lei si 15 lei pentru cei cu venituri intre 440 si 500 lei. Totodata, persoanele cu venituri mici care isi incalzesc locuintele cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri vor primi 50 lei o singura data pe an, pentru tot sezonul rece, pana la 30 octombrie. In total, in aceasta iarna, aproape 2,7 milioane de familii vor primi ajutoare de peste 10.000 miliarde lei vechi.

Zone de temperatura

Tinand cont de faptul ca in fiecare regiune este nevoie de un anumit consum pentru incalzirea locuintei, Guvernul a stabilit trei zone de temperatura,

zona rece

Harghita, Suceava, Covasna, Brasov, Bistrita-Nasaud, Bacau, Botosani, Cluj, Vaslui, Neamt, Mures, Sibiu, Hunedoara, Iasi, Alba

zona temperata

Vrancea, Satu Mare, Dambovita, Arges, Ialomita, Salaj, Dolj, Maramures, Galati, Prahova, Braila, Buzau, Olt, Bihor, Teleorman, Ilfov, Gorj

zona calda

Giurgiu, Tulcea, Valcea, Arad, Caras-Severin, Bucuresti, Calarasi, Timis, Mehedinti si Constanta.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.