Valeriu Stoica se deosebeste de ceilalti pictori iconari prin faptul ca a reusit sa reuneasca intr-o singura lucrare trei elemente principale ale spiritualitatii ortodoxe: semnul Sfintei Cruci pe care il intalnim la tot pasul si pe care fiecare om il face sau ar trebui sa-l faca, lemnul, materialul romanesc specific, incepand de la strane si pana la biserica in sine si lumina sfanta, lumina taborica avand radacini in Vechiul Testament si pe care el a coborat-o si a dus-o in icoana sub forma unei candele de lut. Unind aceste trei elemente importante a reusit sa realizeze o icoana pe care nimeni altcineva nu o mai face.

Deosebite la Valeriu Stoica sunt iconostasele portabile care au o radacina veche, acele iconostase care se strang, se pliaza si care erau folosite de preoti in timpul razboaielor: preotii mergand pe campul de lupta, luau aceste iconostase portabile, le desfaceau si tineau slujbe pentru sufletele celor de pe front.

Marian Manole abordeaza un stil bizantin clasic, dar ceea ce il deosebeste de altii este caldura figurilor, prin cromatica, prin tehnica pe care o foloseste, el realizand niste chipuri, desi de multe ori triste sau incrancenate sau manioase chiar, care degaja o caldura deosebita. Lumina si nuantele cromaticii sale sunt speciale, inspirate si sincere.

Oana Ducu abordeaza icoana pe sticla si icoana pe lemn. La icoana pe sticla nu foloseste o cromatica dura sau rece, intalnita adeseori in aceasta zona a picturii, ci o cromatica mai calda, merge foarte mult pe culori pastelate sau griuri colorate chiar, imbinate intr-o maniera proprie. La pictura pe lemn, pictorita realizeaza anumite compozitii pe teme din Noul si Vechiul Testament, unice prin format. "Avand in vedere ca am absolvit facultatea de Teologie si am studiat si Noul si Vechiul Testament, realizez compozitii inspirate din acestea, compozitii pe care nu le iau din nici un alt izvor vechi", ne marturiseste autoarea. A realizat astfel de compozitii ample pe format rotund, ceea ce reprezinta un element de originalitate. A folosit si alte suporturi: panza, agatul piatra. "Am vazut" - spune ea- "la Muzeul de Arheologie din Slobozia icoane pictate pe pietre si pe scoici, datand inca din secolul al doilea". "Acum pictez o biserica, cea din Drumul Taberei, de la Piata Orizont, este acolo in cadrul Ministerului Apararii o bisericuta din lemn in stil maramuresean: am pictat iconostasul, icoanele mobile si vom picta si interiorul, direct pe peretele de lemn. Cu o tratare usoara inainte a lemnului, direct pe lemn. Am lucrat la Sfantul Gheorghe Nou, la Biserica Olari la restaurare La Vatican, am in colectia Sfantului Parinte o icoana daruita de mine Papei Ioan Paul al doilea, icoana care il reprezinta pe Iisus Christos, Marele Arhiereu. Si la Manastirea Stavropoleos exista un triptic facut de mine.."

- Domnule Valeriu Stoica, in calitate de mentor spiritual al grupului de arta Biserica de Lemn, ce va propuneti in continuare ?

- Incercam sa punem cap la cap un numar de expozitii la Biserica de Lemn de la Titan, vrem sa constituim un grup, acolo exista si o revista si vrem ca pe parcursul unei luni si mai bine, la fiecare sfarsit de saptamana, sa realizam un ciclu de expozitii, nu numai de icoane ci si de peisaje, probabil calauziti de dorinta ca arta, icoana sa coboare in strada. Pe parcursul a 5 saptamani vor fi 5 expozitii de diferite facturi. Vrem sa cooptam si alti artisti si cel care ne sustine este minunatul preot de acolo, parintele prof. Adrian Niculcea care si-a dat acceptul. In decembrie vom avea din nou o expozitie la Cercul Militar National, dar sub o alta forma. Intr-o sala vom expune numai icoane iar intr-o alta, pictura de sevalet.

- Daca ar fi sa puneti deasupra creatiei dumneavoastra un singur cuvant ce ati alege?

- Oana Ducu: Credinta.
Marian Manole: Sinceritatea.
Valeriu Stoica: Speranta.

Valeriu Stoica s-a nascut la 20 iunie 1952, in satul Movila, judetul Ialomita. A studiat iconografia bizantina romaneasca. Realizeaza icoane pe lemn, pictura murala si restaurare de pictura bisericeasca. Are numeroase expozitii personale in tara si in strainatate: in Franta, Austria, Germania, Ucraina, Italia, Ungaria, Cehia. A pictat bisericile "Sfantul Nicolae", "Pogorarea Sfantului Duh", "Adormirea Maicii Domnului", Bucuresti, "Pogorarea Sfintului Duh", Targul Secuiesc, "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", Movila-Ialomita, si altele.

Nascut la 04.04.1977, Marian Manole este absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa Sectia Patrimoniu Cultural a Universitatii din Bucuresti, promotia 2001, la clasa prof. Radu Dumitru si Sava Nicolae. Este licentiat in specializarea "Restaurarea operelor de arta". Este membru al Uniunii Artistilor Plastici. A participat la restaurarea si la pictura exterioara in fresca a 16 biserici din intreaga tara. A realizat numeroase expozitii personale si de grup.

Oana Ducu s-a nascut la 19 ianuarie 1976 la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa, sectia Pictura Bisericeasca, la clasa prof. Virgil Neagu. A realizat numeroase expozitii personale si a creat Catapeteasma si icoanele praznicare pentru multe biserici din intreaga tara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.