Claudiu Bleont si Eugen Cristea au invatat aromana pentru spectacolul "O noapte furtunoasa", de Ioan Luca Caragiale. Este vorba despre o premiera in Romania. Singurul vorbitor de aromana a fost regizorul spectacolului, Toma Enache, cel care le-a fost si profesorul de limba aromana actorilor de la Nottara. Spectacolul a avut o reprezentatie unica in cadrul unui festival al machidonilor.

Cu ocazia organizarii celei de-a treia editii a "Zilelor culturii aromane" ce a avut loc in perioada 25-27 august la Constanta (unde se afla cea mai mare concentratie de machedoni din tara), in program a fost pusa in scena si "Una noapti furtunoasa", adica "O noapte furtunoasa" de Ion Luca Caragiale, in regia lui Toma Enache. Piesa de teatru a fost in aromana, iar in distributie s-au regasit nume ca: Dana Pocea, Claudiu Bleont, Maria Teslaru, Eugen Cristea si altii.

Avand in vedere ca nici unul dintre actori nu este machedon, acestia au fost nevoiti sa invete replicile in aromana, fiind ajutati de regizorul Toma Enache, ce face parte din comunitatea aromanilor din Romania.

Deschiderea "Zilelor culturii aromane" a debutat cu o expozitie de arta contemporana in cadrul Muzeului de Arta din Constanta. Acesta a inclus sculpturi semnate de Titi Ceara, Dumitru Pasima si Cristian Paul Bedivan, expozitii de materiale decorative lucrate de mana pe tapiserie, apartinand lui Lila Pasima, picturi realizate de Florica Prevenda, Ecaterina Varna, Elena Pasima si Ion Draghici, iar Cristina Passima a avut expuse obiecte de ambianta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.