Durerea este cel mai important si mai frecvent semnal al organismului care ne avertizeaza asupra unor nereguli aparute. Desigur este de dorit sa se determine cauza durerii si sa se ia toate masurile necesare.

Printre cele mai des intalnite dureri se remarca durerile de cap care pot apare in cele mai neasteptate situatii, ne creaza disconfort si ne impiedica sa lucram in conditii optime. Intensitatea, durata si localizarea lor este diferita in functie de cauza care le-a produs, ele putand sa reprezinte si un mic semnal de alarma al unei simple oboseli.

Printre cauzele majore ale aparitiei durerilor de cap se remarca: stresul (agitatie, conflicte, epuizare, emotii reprimate, etc); abuzul de alcool si tutun; raceala si gripa care provoaca de obicei dureri puternice; oboseala oculara sau alte tulburari de vedere; hipertensiunea, intoxicatiile, alergiile;

- intolerante la medicamente sau intolerante alimentare; zgomotul excesiv, variatiile presiunii atmosferice sau aerul prea uscat; insolatiile.

Durerile de cap in zona occipitala sau frontala pot semnala o intepenire a muschilor sau reumatism in regiunea cefei si a coloanei vertebrale.

Durerile de cap difuze care se manifesta in timpul zilei sunt caracteristice neurasteniei. Durerile de cap insotite de febra, varsaturi, intepenirea cefei sunt tipice pentru meningoencefalite.

Durerile de cap nocturne sunt caracteristice tumorilor cerebrale.

De fapt durerile de cap violente sau permanente pot fi semnul unei boli grave si in acest caz este bine sa consultati un medic.
De asemeni, daca dupa o lovitura la cap aveti ameteli, greata si stare de voma consultati urgent un medic.

Remedii naturale

In primul rand aerisiti incaperea si cautati sa umeziti aerul din camera (eventual puneti o carpa uda pe calorifer daca functioneaza).
Evitati sursele de zgomot si cautati sa va goliti mintea de ganduri.

Daca durerile au drept cauze stresul puteti efectua tehnici de relaxare sau plimbari in aer liber. Puteti face si un masaj cu miscari circulare, incepand de la tample. Feriti-va de analgezice caci acestea obosesc ficatul si au efecte nefaste asupra rinichilor. Puteti folosi aplicatii de apa rece (sau calda daca sunteti sensibil la frig) sau chiar masajul cu cuburi de gheata in zonele dureroase. In cazul durerilor de cap cauzate de medicamente sau de intoxicatii se recomanda postul, clisma sau ceaiuri din plante detoxifiante.

Daca sunteti acasa puteti folosi cataplasme cu felii de cartofi cruzi pe frunte.

Puteti frectiona fruntea si tamplele cu otet. Frectionati puternic buricele degetelor mari de la ambele maini cu ajutorul unui creion, al unui bat de chibrit sau chiar cu ajutorul celeilalte maini.

Uleiurile esentiale de lavanda, de rozmarin sau de menta va pot fi de folos. Frectionati cu ele tamplele, fruntea si ceafa. Puteti stropi si perna pe care va culcati cu cateva picaturi.

Ceaiuri de plante cu efect calmant si analgezic

- Infuzie de ciubotica cucului - o lingurita planta la o cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Acest ceai are efecte deosebite in durerile de cap pe baza nervoasa si in migrene.

-Infuzie de roinita - o priza de roinita (cat se ia intre primele trei degete de la mana) intr-o cana de apa clocotita se lasa sa stea 10 minute. Se bea rece cu inghitituri mici, 2-3 cani pe zi. Tratamentul dureaza minimum 3 saptamani. Acest ceai este cel mai bun in caz de migrene.

-Infuzie de urzica - o lingurita planta la o cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.

- Infuzie de coada soricelului - o lingurita planta la o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi. Acest ceai are efecte deosebite in durerile de cap puternice de parca vrea craniul sa pocneasca sau in congestie cerebrala.

- Infuzie de pelin - o priza mica de pelin se lasa sa stea 3 secunde intr-o ceasca cu apa fierbinte. Se bea timp de 3 saptamani o ceasca rece de pelin zilnic. Acest ceai este benefic pentru durerile de cap deasupra ochilor si la nivelul fruntii. Ceaiul se bea cu inghitituri mici de-a lungul zilei, nu tot o data. Nu se depasesc 3 saptamani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.