Primarul orasului Panciu, acolo unde este inmormantat Ioan Slavici, a declarat ca nu este de acord cu stramutarea osemintelor scriitorului in comuna natala Siria, asa cum solicita Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest “Vasile Goldis”.

Edilul Ion Petre a precizat ca a fost vointa lui Ioan Slavici si a fiicei acestuia ca el sa fie ingropat in orasul vrancean, iar din acest motiv demersurile autoritatilor aradene nu au nici o justificare.

"Demersul celor din Siria este vechi. Noi avem si o hotarare de Consiliu Local, din 2003, in care spunem ca osemintele scriitorului vor ramane aici. Nu voi permite deshumarea si nici stramutarea, mai ales ca cei din Siria nu au venit niciodata la Panciu cu o floare la mormantul scriitorului", a mai spus Ion Petre.
Ioan Slavici, nascut la data de 18 ianuarie 1848 in localitatea aradeana Siria, este inmormantat in orasul vrancean Panciu, iar liceul din localitate ii poarta numele.

Demersul autoritatilor aradene de a stramuta osemintele scriitorului Ioan Slavici in comuna Siria sunt mai vechi, datand de cativa ani, insa ele au revenit in actualitate prin solicitarea rectorului Universitatii de Vest "Vasile Goldis", care a cerut si efectuarea unui test ADN asupra osemintelor scriitorului. Si autoritatile comuniste au intentionat in anul 1987 stramutarea osemintelor lui Ioan Slavici in cimitirul Belu, insa s-au lovit de acelasi refuz categoric al pancenilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.