Gravidele pot alege sa nasca gratis in spitalele de stat sau la maternitatile private, unde interventia este insa destul de costisitoare.

Singura maternitate 100% privata din Bucuresti este Spitalul Euroclinic, deschis in 2005. Sub sloganul "Noi tratam viata altfel", clinica pune la dispozitie 12 rezerve pentru o persoana, echipate cu telefon, televizor, Internet, frigider, grup sanitar, pat multifunctional, sistem de alarmare a asistentelor, panou medical cu aparatura de oxigeno-terapie si grup sanitar propriu.

Pe acelasi nivel se afla sala de tratamente si reanimarea neonatologie. Maternitatea este direct conectata cu salile de nastere si blocul operator. Pentru o viitoare mamica ce vrea sa nasca la Euroclinic, suma care trebuie achitata este destul de piperata, 1.636 de euro. Ea va avea parte de trei zile de cazare intr-una dintre rezerve, trei mese pe zi, tratamente specifice momentului si se va asigura ca la nasterea bebelusului sau va fi prezent un corp medical format din medicul ginecolog, medicul anestezist si cel neonatolog, ajutati de trei asistente si o moasa.

In cazul in care se recomanda o nastere prin cezariana, pretul este diferit, ajungind la 2.183 de euro. "Din 1.636 si 2.183 de euro, 30% reprezinta tariful incasat pentru serviciile hoteliere, medicamente si analize, iar 70% sint tarifele corpului medical", explica dr. Bogdan Pana de la Euroclinic.

Pentru detinatorii unei asigurari de sanatate private Interamerican exista si avantaje financiare, ei beneficiind de o reducere de 15% a tarifelor practicate in mod normal. Din iunie 2005, la spitalul privat Euroclinic s-au nascut 150 de copii.

Privat versus stat

Dr. Bucur Cezara, medic ginecolog la Spitalul "Panait Sirbu", dar si medic colaborator al Spitalului Euroclinic, spune ca orice alternativa fata de spitalul de stat este bine venita. "E mai multa liniste, conditiile sint mai civilizate pentru ca se ofera conditii hoteliere, mama poate sta cu copilul ei si beneficiaza de toata atentia", diferentiaza dr. Bucur avantajele nasterii la privat fata de spitalul din Giulesti.

Medicul ginecolog spune ca singurul dezavantaj este cel financiar, pentru ca nu toata lumea isi permite servicii private. "E adevarat ca la spital se naste gratis si nici o gravida nu ramine cu copilul in burta; daca nu ma insel, gravida trebuie sa cumpere doar un cateter pentru anestezia peridurala, pentru ca asigurarile de sanatate nu acopera acest produs medical. Diferenta dintre stat si privat este data de numarul foarte mare de pacienti care vin la stat, iar atunci cind creste volumul de munca, scade calitatea. De aceea se creeaza si aglomeratia din saloane, numarul fix de vizite si traficul de pe holurile spitalului", recunoaste sincer dr. Bucur.

In ciuda cladirii vechi si cirpite, multe femei aleg sa nasca la Spitalul "Panait Sirbu" tocmai datorita medicilor de aici. Maternitatea, pe linga sectia de neonatologie, are o sectie de copii prematuri si ofera si servicii de fertilizare in vitro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.