Probabil, incet incet, incep sa apuna vremurile cand puteai sa treci ca prin branza peste granita, sa intri in “spatii” mai vestice cu pasaportul usor modificat, pe ici, pe colo si anume prin punctele esentiale. Acum ne cere Uniune Europeana sa fim mai vigilenti, ca sa nu ne trezim iar cu stegulete, mai ales ca in octombrie asteptam marea decizie. Adica, unul masluit si falsificat de oricine are la dispozitie un computer si o imprimanta.

Acum e mai greu, pentru ca elementele de siguranta au crescut considerabil. Mai ales ca, potrivit chestorului Lazar Carjan, seful Directiei Generale de Pasapoarte, prioritar este realizarea pasaportului electronic. Acesta are incluse date biometrice, intr-o prima faza, conform aprobarilor UE, date care vor fi introduse intr-un cip care va contine imaginea faciala, deci inca un element de siguranta in plus pe langa cele 50 deja existente.

Uniunea Europena va introduce in aceste tipuri de pasapoarte "impresiunile" degetelor aratatoare. Acest tip de pasaport va aparea si la noi odata cu inceputul anului viitor cu un element de siguranta in plus, amprenta papilara.

Tipurile de pasaport vor fi cele diplomatice, de serviciu cu implicarea Ministerului Afacerilor Externe, a oficiilor cosulare din tara sau a Directiei Generale de Afaceri Consulare.

Pe de alta parte, pasaportul electronic simplu va fi emis de Directia Generala de Pasapoarte si Serviciile Publice Comunitare. Procedura este urmatoarea. Se face mai intai o cerere la directia locala, mai precis la judet, iar mai apoi urmeaza imaginea electronica plus date personale. Actele ajung la DGAP, de unde actele sunt trimise la Centrul Unic de Personalizare, destinatia finala fiind cea de unde ai inceput totul.

O alta categorie ar fi cea a pasaportului temporar. Acesta este emis din strainatate in tara de catre serviciile publice comunitare cu o valabilitate de un an si va pastra formatul actual de pasaport, aceasta din simple considerente financiare, adica ne va costa mai putin.

Daca aveti vreo treaba, va chema cineva la vreo nunta in State sau, "Doamne fereste!", la vreo inmormantare, exista posibilitatea, sau mai precis procedura de urgenta, in care poti obtine pasaportul in trei zile… lucratoare. Asta presupune o cerere expresa, adica sa aveti buletinul la dumneavoastra, copiii xerox dupa el, din care una trebuie sa ramana la emitent, daca nu, merge si o adeverita provizorie de identitate (daca nu cumva ati uitat buletinul in masina de spalat), certificatul de nastere (copie si original). De specificat faptul ca nu se primesc cererile din care lipsesc certificatul de nastere. La toate aceste se adauga, bineinteles si chitanta de achitare a taxelor, adica costul documentelor de 64,20 ron, si taxa cosulara de 32,00 ron.

Romanul, prin forta imprejurarilor si a democratiei care l-a lovit brusc si fara drept de apel, a crezut de cuviinta sa-si faca pasaport, ca doar e la moda. Adica e trendy. Si, daca nu ai pasaport, chiar daca tu nu mergi decat pana in Rosiori de Vede, via Videle, nu te-ai dat in randul lumii.
Din 2002 si pana acum, aproximativ 5 milioane de romani si-au luat pasapoarte sa le tina sub saltea, ca vorba aia, dadea bine.

Sa stai la coada a intrat intr-un fel in codul genetic al romanului. Nu se simte el bine daca nu sta la o coada, fie si atunci cand nu trebuie. Daca nu exista, trebuie inventata.

Programul Directiei Generale de Pasapoarte tine toata saptamana, de dimineata pana seara. Dar romanul se inghesuie la primele ore ale diminetii de luni sau de marti. Asta n-ar fi nimic, multi au serviciu si programul nu le permite sa vina cand au ei chef.

Dar sa te bulucesti cu disperare doar in prima zi a saptamanii sa depui actele sau sa ridici pasaportul, crezand ca in celelalte zile e inchis pentru inventar, e de-a dreptul absurd. Asa e romanul.

Pasaportul actual ramane valabil pana cand va fi retras treptat din circulatie.

Mediatizarea acestor aspecte este cat se poate de necesara, iar cei interesati de toate aceste aspecte vor putea sa acceseze pagina de internet www.pasapoarte.mai.gov.ro.

Pasapoartele in regim de urgenta

Majoritatea oamenilor, in ultimul timp, cer pasapoarte de urgenta. In Bucuresti, din 1.000 de cereri pe zi in jur de 35% sunt in regim de urgenta. Aceste tipuri se elibereaza in momentul in care titularul calatoreste in state beligerante, cand detine pasapoarte simple cu vize valabile.

Cum poate calatori un minor

Daca esti minor, pana la varsta de 14 ani esti "inregimentat" in pasaportul parintilor, iar de la 14 pana la 18 ani trebuie sa ai acordul parintilor, etape care s-au introdus impotriva traficului de minori.

Utilitatea pasaportului

Pasaportul face dovada identitatii si cetateniei titularului si ii da dreptul de a iesi si de a intra in tara prin oricare dintre punctele de trecere a frontierei deschise traficului international de calatori. In strainatate, pasaportul da dreptul titularului la asistenta si protectie din partea misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei.

Tipurile de pasapoarte eliberate cetatenilor romani in conditiile legii sunt: diplomatic, de serviciu si simplu. Pasapoartele simple se elibereaza de Ministerul Administratiei si Internelor, prin serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, cetatenilor romani care nu se afla in una dintre situatiile de suspendare a dreptului de a calatori in strainatate.

Pasapoartele simple se pastreaza de catre titulari, care au obligatia de a nu le instraina, cu exceptia situatiilor in care documentele se retin de autoritatile competente sau se depun la misiunile diplomatice ori oficiile consulare straine, in vederea aplicarii vizei.

Pasapoartele simple pot fi retinute numai de catre organele de politie, autoritatile judiciare, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, precum si cele pentru evidenta persoanelor, doar in cazul in care situatia o impune, pentru exercitarea atributiilor specifice prevazute de lege. In aceste situatii autoritatile care retin pasapoartele au obligatia sa elibereze titularului o dovada care sa ateste faptul ca pasaportul a fost retinut, precum si motivele care au stat la baza acestei masuri.

Valabilitatea pasapoartelor simple este de:

a) 3 ani pentru persoanele care nu au implinit 14 ani;
b) 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 25 de ani;
c) 10 ani pentru persoanele care au implinit varsta de 25 de ani.

Termenul pentru eliberarea pasapoartelor simple este de 20 zile lucratoare. Termenul de solutionare a cererilor de eliberare a pasapoartelor cu plata tarifului suplimentar de 100 lei (RON) este de 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii. Cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple in regim de urgenta se depun la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple. In cazul cererilor depuse la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, termenul de eliberare a pasapoartelor este de 90 zile calendaristice de la data depunerii cererii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.