„Mincatorii de oameni”, tainele si miturile lor sint descusute de o serie de experti, in weekendul acesta la Discovery Channel.

Spaima oamenilor fata de pradatoarele acvatice este un fenomen relativ recent, arata cercetatorii de la Discovery, adaugind ca pina la inceputul secolului al XX-lea aceste animale erau aproape necunoscute publicului. Fascinatia oamenilor fata de rechini provine, spun ei, dintr-o combinatie de mit si realitate, date exacte si superstitii, avind cu toate la baza frica de necunoscut.

Desi statisticile arata ca riscul de a muri din cauza rechinilor are o probabilitate redusa, groaza fata de aceste animale este greu de combatut, iar multi psihologi si biologi marini dau vina pe filmul lui Spielberg, "Falci". Chiar si autorul cartii care a stat la baza productiei, Peter Benchley, incearca sa redreseze balanta in favoarea rechinilor, declarind in mod public ca nu ar mai putea niciodata sa scrie o asemenea carte.

Debutul fricii

In 1975, Steven Spielberg a adus rechinii in atentia publicului, productia sa fiind prima piatra la temelia mitului care s-a creat de atunci in jurul uriaselor inotatoare. Filmul si-a concentrat atentia asupra marelui rechin alb, "mincator de oameni", bazindu-se pe o serie de intimplari din New Jersey, din anul 1916. Spielberg si echipa sa au construit un exemplar mecanic, poreclit "Bruce", folosit pentru majoritatea secventelor, desi o parte a acestora au fost realizate cu exemplare adevarate, filmate de catre scufundatori, la adapostul unor custi de protectie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.