AVANTAJ. Romanii care calatoresc in strainatate vor putea vinde si cumpara lei romanesti fara restrictii, incepand din aceasta toamna, in orice tara se vor afla. Banca Nationala a anuntat ca de la 1 septembrie 2006, se trece la convertibilitatea totala a monedei nationale.

Cei care vor dori sa faca cumparaturi in strainatate nu vor mai fi nevoiti sa schimbe lei la plecarea din tara pentru a face rost de moneda tarii respective. Casele de schimb valutar si bancile straine vor accepta sa schimbe leul romanesc in functie de cursul oficial care se calculeaza in fiecare tara de banca centrala. Acest lucru este posibil si acum, dar sunt inca putine state si putine puncte de lucru in care poti schimba lei.

De exemplu, in Bulgaria si Grecia, casele de schimb valutar afiseaza cotatii pentru leul romanesc, in special in perioada vacantei de vara. "Atunci cand turistii romani vor merge in excursii intr-o alta tara in numar foarte mare, leul o sa apara in mod sigur si la casele de schimb valutar din acele zone", considera analistul economic Radu Limpede. Potrivit acestuia, este mult mai avantajos sa pleci in strainatate cu lei si sa platesti la cursul tarii respective. "Poti pierde de doua ori mai mult daca schimbi lei in tara decat daca platesti in lei in strainatate, in principal din cauza diferentelor de curs valutar", a mai spus Radu Limpede.

Atentie la comisioane!

Cu toate acestea, cei care vor sa schimbe lei in alte tari trebuie sa fie foarte atenti la cursul de schimb. Casele de schimb valutar din strainatate percep comisioane mari, nu tin intotdeauna cont de cursul oficial sau pun conditii legate de suma minima ce poate fi transformata in valuta. De aceea, ca sa scapi de comisioane si sa nu fii inselat cel mai simplu este sa platesti cu cardul. Aceasta facilitate este posibila de mai mult timp pentru romani, aproape in toate tarile lumii, iar avantajul este acela ca benzinariile, restaurantele si magazinele din strainatate accepta plata cu carduri in lei si nu percep comisioane.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.