In perioada 15-19 septembrie, Uniunea Scriitorilor din Romania organizeaza cea de-a cincea editie a Festivalului "Zile si Nopti de Literatura", un eveniment aflat sub patronajul spiritual al poetului latin Publius Ovidius Naso. La aceasta editie, festivalul va reuni la Mangalia, Neptun si Constanta circa 115 poeti, prozatori si traducatori din Romania si de peste hotare. 55 dintre invitati vin din strainatate, printre ei numarandu-se si scriitorii romani Matei Visniec, Andrei Codrescu, Matei Calinescu, Carmen Firan, Gabriela Melinescu si Dan Shafran.

Programul contine doua zile de dezbateri pe tema "Sansa literaturilor . Ce si cum se traduce? Ce si cum se promoveaza in domeniul literaturii?". Serile vor fi rezervate lecturilor de poezie contemporana romana si straina.

Almeida Faria si Amir Or, invitatii de onoare

Invitatii de onoare ai acestei editii sunt Almeida Faria (Portugalia), autoarea "Tetralogiei lusitane", distinsa cu premiile "Aquilino Ribeiro", "Dom Dinis" si Premiul Asociatiei Portugheze a Scriitorilor, si Amir Or, un poet publicat in Israel si in lume, in peste 25 de limbi. De-a lungul carierei, Amir Or a primit Premiul Bernstein si Premiul Holon si premiul ministrului israelian al culturii. Alaturi de cei doi, la Festivalul "Zile si Nopti de Literatura" vor mai participa Alain Paruit (Franta) - traducatorul unor lucrari de Cioran, Eliade sau Cartarescu -, Walter Famler (Austria) - secretarul general al asociatiei vieneze "Alte Schmiede" - si poetii Charles Carrere (Belgia) si Pierre Oster (Franta).

Premii de 16.000 de euro

Fata de editiile trecute, cand se decernau doar doua premii, Uniunea Scriitorilor acorda de aceasta data trei premii, in valoare de 16.000 de euro: Premiul Ovidius - pentru o personalitate literara de notorietate (10.000 de euro), Premiul pentru traducerea unei opere literare romanesti intr-o limba straina (3.000 de euro) si Premiul pentru editarea, publicarea si promovarea literaturii romane in lume, acordat unei edituri din strainatate (3.000 de euro).

Potrivit organizatorilor, castigatorul Premiului Ovidius va fi anuntat la inceputul lunii viitoare, celelalte doua premii urmand a fi acordate in cea de-a doua zi a festivalului.

Juriul care va acorda cele trei premii este format din: Ioana Ieronim, Mircea Martin, Ion Pop, Alexandru Al. Sahighian si Mihai Zamfir. Pana in prezent, Premiul Ovidius a fost acordat scriitorilor Jorge Semprun, Antonio Lobo Antunes, Amos Oz si Mario Vargas Llosa.

Pentru organizarea acestui festival, Uniunea Scriitorilor este sprijinita de Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman, Societatea Romana de Radiodifuziune si Primaria Mangalia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.