Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a anuntat castigatorul pentru realizarea Memorialului Holocaustului, ce urmeaza a fi amplasat in centrul Bucurestiului.
Din cele 35 de proiecte inscrise initial in concursul lansat de MCC in luna ianuarie, dupa ce au ramas in competitie, mai intai, cinci si apoi trei, comisia alcatuita din 27 de specialisti a ales macheta prezentata de sculptorul Peter Jacobi. In ceea ce priveste locatia memorialului, comisia de jurizare i-a recomandat sculptorului colaborarea cu un arhitect in vederea determinarii unei insertii optime a Memorialului in spatiul public delimitat de strazile Lipscani, Ion Brezoianu, Mihai Voda si Anghel Saligny.

Complexul monumental purtand semnatura lui Jacobi va fi unul abstract, format de sase piese, cea mai mare dintre ele avand o inaltime de sapte metri. Elementul cel mai important il va reprezenta miscarea, realizata prin jocul de lumini si umbre. Sugestiva e amplasarea partiala a memorialului sub nivelul solului, conducand la ideea muncii depuse multa vreme de evrei in spatii subterane. In afara sculpturilor, pe zidul de 300 de metri, din jurul memorialului, vor fi inscrise mai multe texte reprezentative pentru Holocaustul de la noi din tara, unul dintre ele recomandat de MCC, precum si lista localitatilor unde a avut loc pogromul. Pana la aceasta data nu s-au finalizat detaliile privind costurile acestui ansamblu monumental, in acest moment purtandu-se negocieri intre artist si MCC, si nici cele referitoare la termenul de executie. In data de 9 octombrie, in cadrul festivitatii organizate cu ocazia Zilei Holocaustului in Romania, se va pune piatra de temelie a Memorialului Holocaustului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.