Ministrul Mediului recunoaste ca actuala putere vrea sa il inlocuiasca pe guvernator. Sulfina Barbu sustine ca, desi managementul lui Munteanu e apreciat pe plan international, "nu putem tolera ca pe canale si in lacuri sunt aruncate in continuare PET-uri".

Ministrul Sulfina Barbu a confirmat ieri banuiala ca actuala putere il va inlocui din functie pe guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu. "Este normal sa fie o decizie politica, atata timp cat este initiata de mine, inaintata primului-ministru si contrasemnata de prefectul de Tulcea. Este vorba despre un post de subsecretar de stat si, pana la urma, este o decizie politica!", a precizat ministrul, confirmand informatiile publicate in ultima saptamana de Jurnalul National. Ministrul a explicat ca perioada de evaluare a activitatii guvernatorului Munteanu inca nu s-a incheiat, desi initial fusese anuntat ca termen de luare a deciziei sfarsitul acestei saptamani.

SEMNE DE INTREBARE

Ministrul Sulfina Barbu a motivat prelungirea acestei actiuni de doua procese in care Ministerul Mediului este chemat in instanta in chestiunea contractelor de concesionare a activitatii de pescuit din Delta Dunarii. Este vorba despre doua recursuri, unul dintre procese judecandu-se la Curtea Suprema de Justitie, iar celalalt, la sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti. Din 2002 si pana acum, au fost 18 procese pe rol in problema concesionarii, toate castigate de parati, Administratia Rezervatie Biosferei Delta Dunarii. In fapt, cele doua procese care inca sunt in desfasurare sunt recursuri a doua dintre cazurile respinse la Judecatoria Tulcea. Ministrul Sulfina Barbu spune ca cele doua procese au ingrijorat foarte tare echipa de conducere din Ministerul Mediului, care a decis verificarea tuturor contractelor de concesionare din Delta Dunarii. Concesionarile din Delta au fost luate la "puricat" anii trecuti si de experti internationali si organizatii specializate in probleme de mediu, fiind apreciate si primind chiar si distinctii.

SCRISORI

Prima recunoastere a venit din partea Conventiei Ramsar (care reglementeaza statutul zonelor umede ale Terrei). Reprezentantii acestei Conventii au trimis o scrisoare guvernatorului Virgil Munteanu in octombrie 2002. A urmat apoi scrisoarea "Grupului Verzilor" din Parlamentul Europei, in noiembrie 2002, scrisoarea Conventiei privind Diversitatea Biologica, decembrie 2002, si scrisoarea-program "Omul si Biosfera" al UNESCO, in august 2003. Chiar daca acestia au apreciat modul in care s-au facut concesionarile, ministrul Sulfina Barbu sustine ca si echipa sa trebuie sa faca verificari pentru a se convinge de acest lucru.

OPINIE

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a evitat sa comenteze aprecierile unor experti internationali care, intervievati de Jurnalul National, au apreciat masurile luate de guvernatorul Munteanu. Fosta directoare din Primaria Capitalei spune ca nu o intereseaza faptul ca Virgil Munteanu este considerat intre primii cinci manageri pe probleme ecologice din lume, ci e preocupata de criteriile politice care vor influenta managementul economic din Delta Dunarii. "Nu putem evalua doar managementul ecologic. Nu ne putem raporta numai la imaginea pe care o are Delta Dunarii in cadrul conventiilor internationale. Nu avem un management al deseurilor in Delta Du-narii, nu putem tolera faptul ca pe canale si in lacuri sunt aruncate in continuare PET-uri. Trebuie sa intram in UE cu o Delta pusa la punct din toate punctele de vedere", a spus ministrul, care pregateste astfel terenul pentru inlocuirea pripita a actualului guvernator.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.