Romania trebuie sa realizeze investitii de aproape 4 miliarde de euro pana in 2015 pentru imbunatatirea calitatii apei potabile, conform angajamentelor luate in fata Uniunii Europene. La ora actuala, apa care curge la robinete in majoritatea oraselor din tara nu corespunde parametrilor de calitate.

Investitiile in imbunatatirea calitatii apei trebuie realizate in special prin constructia unor noi statii de tratare si inlocuirea treptata a sistemelor invechite de distributie. Aceasta este una dintre concluziile care s-au desprins in urma seminarului organizat joi si vineri de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) pe tema evaluarii costurilor de mediu si elaborarea planurilor de investitii, eveniment la care au participat o serie de experti romani si internationali.

Romania trebuie sa investeasca foarte multi bani in tratarea apei, in conditiile in care locuitorii Capitalei sunt nevoiti, spre exemplu, sa fiarba apa de la robinete pentru a o putea bea linistiti si pentru a nu se imbolnavi. Problema a fost recunoscuta chiar de noul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, la o luna de la investirea in functie. "Apa are parametri perfecti atunci cand iese din statiile de tratare, insa din cauza instalatiilor invechite nu mai are aceeasi calitate atunci cand ajunge la robinetele consumatorilor", a declarat Sulfina Balbu. Ãn acelasi timp, tara noastra s-a angajat sa cheltuiasca 10 miliarde de euro, in urmatorii 20 de ani, pentru tratarea apelor uzate, de altfel una dintre cele mai mari probleme de mediu identificate de expertii internationali. Alte 4 miliarde de euro trebuie investite in gestionarea deseurilor si inca 4 miliarde pentru controlul poluarii industriale. Romanii vor plati, in final, aproape 30 de miliarde de euro pentru rezolvarea problemelor de mediu, ale caror termene au fost stabilite in Capitolul 22 de negociere cu Uniunea Europeana.