Cand mergeti in statiunile litoralului romanesc, trebuie sa stiti ca, pe langa plaja, discoteci si magazine, judetul Constanta va poate oferi si destule atractii turistice si istorice care merita vizitate. Exista, practic, zone, cum ar fi Constanta sau Mangalia, unde intalnirea mai multor civilizatii a lasat prezentului o perspectiva inedita a trecutului.

Un tur prin Constanta

Cel mai important si la indemana obiectiv de acest gen este Constanta. Aici exista muzee, situri arheologice, se descopera urme ale istoriei aproape la fiecare noua constructie care are nevoie de fundatie si, uneori, aiurea pe plaja. Se pot vizita aici Muzeul de istorie nationala si arheologie, Muzeul de arta, Muzeul marinei, Muzeul de arta populara, Termele romane, diferite sectoare arheologice si lacasuri de cult ale culturilor prezente.

Un foarte frumos exemplu de astfel de lacas ar fi Moscheea Mare, ce se afla langa piata Ovidiu. Este prima constructie din beton armat din Romania, inaltata de arhitectul Victor stefanescu in anul 1910, dupa planurile marelui inginer Gogu Constantinescu si inaugurata de regele Carol I. Practic, Constanta "ascunde" la fiecare pas cate o bucatica de istorie, inclusiv multe dintre casele care stau in picioare de sute de ani, si un tur al orasului se impune, cu un ghid complet la indemana si cu putin chef de cunoastere.

Mangalia - alta fila de istorie

La 43 de kilometri de Constanta, aproape de capatul sudic al litoralului romanesc, se poate vizita un alt oras incarcat de o istorie milenara: Mangalia. Milenara, adica din secolul VI i. Hr. cand a fost intemeiat orasul. Mangalia este cel mai sudic oras de pe litoralul romanesc, unde primavara incepe cel mai devreme si toamna tine cel mai mult. Ca obiective, se pot vizita ruinele cetatii antice, necropolele elenistice, bazilica de tip sirian, geamia Esmahan Sultan sau Muzeul de arheologie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.