De cativa ani buni Romania se confrunta cu un adevarat fenomen. Din ce in ce mai multi studenti romani pleca in tara „tuturor posibilitatilor” ca sa spele vase sau sa schimbe scutece. E imposibil sa nu fi auzit de cazuri in care, dupa cele 3-4 luni ale vacantei de vara petrecute in Statele Unite ale Americii, diversi tineri, copii, frati, nepoti, vecini sau prieteni, s-au intors nu numai cu o experienta de viata unica ci si cu multi bani, multe cadouri pentru mama, tata, catel si purcel si multa... oboseala.

Work&Travel

In 1961 Departamentul de Stat American a pus bazele unor serii de programe de schimb cultural si educational prin intermediul carora tinerii din toata lumea aveau posibilitatea de a experimenta stilul de viata american pe o perioada determinata de timp. De-a lungul anilor, presupunand ca cei interesati ar deveni si mai atrasi de participarea intr-un astfel de program daca ar beneficia si de un loc de munca cu un venit aferent, aceeasi tara gazda a pus bazele unui proiect mai amplu numit sugestiv Work &Travel (Munca si calatorie).

Astfel, mizand pe schimbul intercultural dar si pe cererea sezoniera de personal a companiilor americane, de aproximativ 10 ani, studentii din Estul si Sud-Estul Europei au parasit patria-mama pe perioada vacantei de vara si au luat drumul Statelor.

In ultimii 3-4 ani si in Romania cei care intermediaza plecarile studentilor se pot mandri cu o crestere semnificativa vizibila atat prin prezenta unei competitii intre firmele de profil cat si prin numarul in continua crestere a celor ce au utilizat aceasta cale pentru a parasi granitele tarii. Un loc de munca atractiv, bine platit (pe care ti-l gasesti tu sau firma intermediara), viza J1, conform careia posesorul are dreptul de a calatori si munci legal in SUA pe o perioada de pana la 4 luni, perfectionarea nivelului de limba engleza; experimentarea fenomenului numit America, vizitarea locurilor mult visate din Statelor Unite, distractie si prieteni noi din toata lumea si un punct forte in CV, un start in viitoarea cariera... cam asta promite programul Work & Travel. Dar sa ne oprim asupra primului punct si sa vedem ce inseamna de fapt un loc de munca atractiv si motivant. Raspunsul unui coordonator al programului W&T suna mai mult sau mai putin cam asa: oportunitatea de a lucra in sectorul serviciilor din SUA in statiuni turistice, parcuri de distractie sau parcuri nationale (chelner, camerista, casier, vanzator, barman, lucrator in fast-food-uri, ajutor de bucatar, spalator de vase). Oare toate astea nu le putem face si aici la noi in tara? Pentru ca mare filozofie nu e, pe scurt suntem servitorii celor cu bani si cu putere.

Si totusi, de ce plecam?

Intr-adevar, cine nu si-ar dori sa viziteze America? Dar nu ar fi mai interesant daca am face asta in regim de vacanta? Cei care se intorc in tara si cu diverse sume de bani sunt cei care acolo, unde cainii umbla cu covrigi-n coada, cam strang cureaua si au 2-3 locuri de munca. Lucreaza ziua, noaptea si dorm atat cat sa poata trage la jug si a doua zi: sa spele vase sau closete, sa curete mese in restaurantele de tip fast-food. Nici partea cu vizitatul nu prea intra in calcul pentru a justifica de ce pleaca tinerii, pentru ca la asa un program incarcat nu mai ai timp sa strabati in lung si-n lat America.

Apoi, beneficiul suprem, care ne este inoculat pentru a alege programul W&T si anume "un start pentru viitoarea cariera", este cel putin hilar. Da, este adevarat ca dupa 3-4 luni poti stapani foarte bine limba engleza dar nu stiu cum pe tine, student la Politehnica, ASE sau Medicina, te poate ajuta in viitoarea cariera perioada in care ai manuit cu strasnicie matura sau mopul, ce-i drept in S.U.A. In randul studentilor, a celor care au experimentat deja programul "munca si iar munca in America", parerile sunt impartite. In timp ce unii s-au intors in State si vara urmatoare, altii au regretat si prima incercare. Evident totul depinde atat de firea omului dar si de noroc.

Conteaza cat de sensibil esti, ce capacitate de munca ai, dar si daca experimentezi programul singur sau impreuna cu prietenii, daca ajungi sa cunosti acolo oameni de caracter sau nu. Sunt mai multi factori care pot transforma programul W&T dintr-o reusita intr-un vis nu tocmai frumos.

In toata aceasta poveste, statul nu pare sa aiba nimic de spus. Cei de la Migratia Fortei de Munca au dat unda verde firmelor intermediare care au introdus pe piata romaneasca programe de tip Work & Travel, iar per ansamblu Ministerul Muncii, de parca nu sesizeaza migratia masiva a fortei de munca peste granite, nu ia masuri in ceea ce priveste oferta de munca de pe piata interna destinata studentilor. In fond de ce ar face-o, de la an la an, cei care au plecat sa munceasca in strainatate, studenti sau nu, au marit considerabil bugetul tarii...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.