Din Romania pana in Italia, Austria, Belgia sau Franta, pictura lui Horea Cucerzan nu a lasat indiferent pe nimeni. Diplomat al Academiei de Arte Frumoase "Ioan Andreescu" din Cluj, sectia pictura, promotia 1963, Horea Cucerzan s-a nascut in 1938, la Blaj, intr-o casa situata la cativa metri de celebra "Campie a Libertatii".

"La limita citirii codului figurativ, compozitiile lui Cucerzan expun o idee picturala unica, ce se autoafirma ca animatie interna si iradiere cromatica", apreciaza criticul de arta Aurelia Mocanu. Pana in primavara anului viitor, cand va expune la Galeria Galateca si va dona si cateva lucrari, maestrul se pregateste pentru alte doua expozitii de anvergura, una la sfarsitul lui septembrie, la Mnchen, in cadrul Zilelor culturii romanesti, si a doua la Paris, unde va duce cel putin 60 de lucrari.

Din anul 1973, participa la toate expozitiile de arta din Romania, iar din 1982, la diferite tabere de creatie (Valea Doftanei, Blaj, Bechet, dar si la Roma, simpozioane culturale). Horea Cucerzan este, din 1997, initiatorul si directorul Taberei de creatie de la Blaj, una dintre cele mai importante de la noi.