Timp de sapte zile (25 – 31 august 2006) Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va transforma intr-un aliat al scolii in dezvoltarea sensibilitatii estetice a copiilor, a capacitatii lor de a aprecia frumosul, de a dezvolta aptitudinile de creatie si de a realiza educatie etno-identitara

Olimpiada Nationala "Mestesuguri Artistice Traditionale" organizata de Consiliul Judetean Sibiu, prin Complexul National Muzeal "ASTRA" Sibiu, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, si derulata in cadrul programului "Tezaure Umane Vii", initiat in anul 1983 de Muzeul "ASTRA", reprezinta un stralucit prilej de stimulare a creatiei, de concurenta tehnica si artistica, fiecare concurent avand libertatea sa prezinte atasamentul sau fata de traditii, dar si promovarea propriei creativitati, a propriei viziuni artistice, in limitele "spiritului traditiei", prin practicarea mestesugului preferat, deopotriva in repertoriul morfologic, in registrul stilistic sau in paleta cromatica.

La concurs participa copii cu varste cuprinse intre 6-18 ani, castigatori ai locurilor I la fazele judetene organizate de inspectoratele scolare, care au deprins unul dintre mestesugurile traditionale, fie in familie, de la mari maestri, membri ai Academiei Artelor Traditionale din Romania, fie in scoala sau la Cluburile Copiilor si Elevilor. Concurentii trebuie sa faca dovada atat a calitatilor artistice si tehnice exceptionale, de indemanare si rafinament estetic, cat si al simtului artistic propriu, respectand traditia locala a genului.

Mestesugurile traditionale acceptate in concurs sunt: olarit, tesut, brodat, confectionat podoabe, cojocarit, curelarit, sculptura lemn, prelucrarea sau decorarea metalelor, osului sau cornului, confectionat instrumente muzicale, pictura icoane pe lemn sau sticla, incondeiat oua, impletit fibre vegetale.

In conformitate cu Regulamentul Olimpiadei copiii se vor prezenta la Sibiu in costumul popular specific localitatii de origine.

Incepand cu editia din 2004 manifestarea a dobandit si un caracter interactiv. In cadrul Olimpiadei are loc si cea de a XIV-a editie a Concursului National de Pictura Religioasa "Icoana din sufletul copilului", organizata sub inaltul patronaj al Patriarhiei Romane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.