Ministerul Tranporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a propus, ieri, o ordonanta de guvern pentru modificarea Legii 152/1998 privind functionarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), astfel incat unitatile locative sa poata fi achizitionate dupa cinci ani de chiriasi.

Potrivit proiectului de ordonanta, vor fi stabilite mai multe conditii in ceea ce priveste achizitionarea locuintelor construite de ANL. In primul rand, locuintele vor putea fi vandute numai daca acest lucru este solicitat de cumparator, dupa cinci ani de la semnarea contractului, fara stipularea unor conditii legate de varsta. De asemenea, cel care detine contractul de inchiriere poate beneficia o singura data de achizitionarea apartamentului, numai daca nu detine o alta proprietate.

Autoritatile publice locale in a caror evidenta se regasesc respectivele locuinte vor putea sa stabileasca pretul de vanzare, iar unitatile prin care se vor face tranzactiile vor primi un comision de pana la 1% din valoarea apartamentului sau a garsonierei. Cu banii obtinuti din vanzarea locuintelor construite de ANL vor fi finantate noile lucrari de constructie, 20% din valoarea vanzarilor urmand sa fie alocate consiliilor locale, iar restul pentru ANL.

De asemenea, ANL va putea reorienta si redimensionarea programelor care vizeaza constructia de locuinte. Agentia va dezvolta o mai buna colaborare cu autoritatile locale deoarece unele dintre acestea au pus la dispozitia ANL terenurile necesare lucrarilor, apoi au solicitat returnarea suprafetelor, pentru dezvoltarea unor programe proprii sau schimbarea destinatiei acestora. In unele cazuri s-a propus construirea de locuinte cu credit ipotecar.

ANL avea in executie, in luna decembrie 2005, aproximativ 10.000 de locuinte, din care 30% vor fi finalizate in acest an. In 2005 au fost construite 3.600 de apartamente si garsoniere destinate inchirierii si alte 300 de locuinte au fost vandute prin credit ipotecar.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.