Membrii Automobil Clubul Roman (ACR) acuza autoritatile ca prevederile din noul Cod Fiscal referitoare la sectorul auto sunt ilegale si neconforme cu normele Uniunii Europene.

"Din 2007 se va admite intrarea in tara si inmatricularea definitiva a unor automobile cu niveluri de poluare foarte mari, departe de prognozatele norme Euro V, in schimbul platii unor taxe «speciale», de ordinul a mii de euro pentru un autovehicul", afirma presedintele ACR, Constantin Niculescu. El considera ca legile si taxa de inmatriculare favorizeaza companiile care comercializeaza masini noi.

Directorul ACR Dolj, Eugenia Nita, a declarat ca impunerea noii taxe pe inamtricularea masinilor vechi este un "bir greu de suportat", care afecteaza numeroasa clasa de mijloc a romanilor. "Noua taxa pe imatriculare va descuraja patura de mijloc, adica pe cei care cumpara masini second-hand si in leasing. Odata cu intrarea in UE, speram sa scapam de aceasta taxa pentru masinile mai vechi de opt ani, dar prin noile prevederi legislative, platim o taxa mai mare cu cat masina este mai veche", a continuat Eugenia Nita, citata de NewsIn. Directorul ACR Dolj a declarat ca taxa de inamtriculare va putea atinge si 10.000 euro, multe peste valoarea propriu-zisa a masinii. Nita considera ca, daca un roman cumpara o masina la mana a doua din tarile vecine, la intoarcerea in tara va achita o taxa de inmatriculare care va depasi valoarea autovehiculului.

Cumparatorii in leasing, net dezavantajati

Persoanele care au achizitionat o masina noua, dar in leasing, o sa plateasca, de asemenea, taxa de inmatriculare la o valoare foarte mare. Eugenia Nita a explicat ca un cumparator in leasing devine proprietarul masinii dupa ce a achitat ultima rata, adica dupa o perioada de trei sau cinci ani in care societatea-vanzatoare detine masina. "Astfel, in momentul in care cumparatorul devine proprietar, masina se considera a fi veche, el trebuind sa plateasca taxa de inmatriculare. Nimeni nu va simti prin aceasta masura ca dupa ce intram in UE vom scapa de accize. Aceasta noua taxa poate ajunge la o valoare mai mare decat cea a accizelor", considera Nita.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.