Practica “infometarii” este una dintre metodele folosite in mod frecvent atunci cand cineva isi doreste sa slabeasca. Aceasta practica nu este perceputa gresit si s-a dovedit a fi una foarte periculoasa.

Atunci cand detinutii lagarelor de concentrare, care au fost supusi impotriva vointei lor la infometare, fost examinati, s-a descoperit ca in corpurile lor ramasese grasimea, cantitatea de nutrienti fiind consumata din muschi.
O experienta similara cu a celor care sufera de foame este resimtita si de maratonisti dupa doar doua ore de efort fizic intens, atunci cand consumul necesar de glicogen (un compus al glucozei) nu poate fi asigurat in mod natural de catre organism. Aceasta experienta este denumita "hitting the wall" (ciocnirea de zid).

Pentru a evita acest efect resimtit in cele doua cazuri, ar trebui ca o dieta care restrange consumul de carbohidrati si de grasimi neesentiale, sa fie suplimentata cu anumite cantitati de glucoza pentru a asigura necesarul organismului.

O alta practica la fel de frecventa printre cei care doresc sa slabeasca este asa numita dieta yo-yo, ce este definita de alternarea perioadelor de infometare cu cele de "ospat". Aceasta modalitate de a tine dieta, este ineficienta pentru a sustine scaderea in greutate. Cauza acestei ineficiente este faptul ca organismul uman raspunde la perioadele de infometare prin scaderea metabolismului. Atunci cand mancarea este din nou la indemana, aceasta este stocata de catre organism sub forma de grasime.

Mecanismul supravietuirii este deosebit de eficient atunci cand este vorba de perioade in care hrana este mult mai greu de procurat din punct de vedere natural, insa atunci cand o persoana recurge la astfel de practici, rezultatul este compus din senzatii de letargie, oboseala si sentimente de invingere cauzate de lipsa rezultatelor.
Dupa asemenea cure metabolismul poate fi restabilit la un nivel mai ridicat, prin exercitiu si o dieta pentru o scadere sensibila in greutate. Un astfel de tip de dieta este definita prin consumul unei cantitati de alimente care asigura 75% din consumul normal minim de calorii. Necesarul minim energetic zilnic este de 4.200 kilojouli, adica 1.000 de calorii. Cei care mananca mai putin de atat, trebuie sa se afle neaparat sub control medical. Parintii sau tutorii, trebuie sa consulte un medic specialist inainte de a isi pune copii sa tina orice forma de dieta.

Odata ce greutatea ideala este atinsa, o dieta pentru mentinerea acesteia este esentiala. Acest lucru necesita limitarea excesului caloric si unele modificari in modul de a manca in stransa legatura cu starea de sanatate, greutatea si aspectul exterior al persoanei.

Afectiunile aflate in stransa legatura cu dorinta de a slabi si folosirea infometarii pentru aceasta sunt din ce in ce mai intalnite in societatea moderna. Pe langa efectele directe asupra corpului, exista si efecte asupra psihicului persoanelor ce urmeaza astfel de diete. Bulimia si anorexia sunt doua dintre cele mai cunoscute astfel de afectiuni care au cauze psihice, legate de greutate si dorinta de control a acesteia.

Pentru a intelege mai bine cauzele suferintei orga-nismului nostru, starea in care se afla acesta in timpul unei diete sau la finalul acesteia, chiar si atunci cand suntem satisfacuti de rezultatele obtinute, putem apela la sfatul medicilor parteneri in campania ReductoStart, care ofera o consultatie de specialitate gratuita tuturor persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.