Agronomii si horticultorii avertizeaza ca legumele din piata sunt dopate cu chimicale, fiind o amenintare la sanatatea cumparatorilor si chiar a producatorilor

Ingrijorarea lor este confirmata de medici care au de-a face cu tot mai multe cazuri de alergii sau toxiinfectii provocate de legume. Medicii avertizeaza ca microtoxinele chimice din legume si fructe ataca ficatul si pot duce la ciroze.

"Doza face otrava", spun specialistii, cu alte cuvinte, nerespectarea concentratiilor admise la chimizare duce la efecte daunatoare sanatatii. In plus, vanzatorii de la taraba uda produsele cu apa amestecata cu azotati, crescand toxicitatea. Cumparatorii se plang ca fructele si legumele si-au pierdut gustul, ca sunt apoase si atoase. Protectia Consumatorului, in caz ca ar fi sesizata, poate recupera banii sau confisca marfa, dar nu controleaza dozarea. Nici Ministerul Agriculturii nu se chinuie sa naturalizeze productiile. Iar cultivatorii nu au de ce sa renunte la doparea legumelor pentru ca scad timpul de coacere si cresc profitul.

Fermierul roman incearca sa scoata profit din cantitate, fara sa incerce sa ridice calitatea produselor. Semintele autohtone sunt expirate si nu mai au toate calitatile genetice necesare pentru a produce legume bune. Calitatea lor trebuie revigorata constant si verificata anual. si pamantul este epuizat de culturile intensive. Rotatia culturilor sau inlocuirea cu plante formatoare de pamant, cum este lucerna, nu se mai face.

"Modificarile climatice, amestecarea soiurilor de legume si lipsa reglementarilor in domeniu care permite o productie la nimereala sunt in detrimentul consumatorului", explica prof. univ. dr. Mihai Berca, presedinte al Corpului Agronomic din Romania. Pentru a drege rezultatul, unii folosesc seminte de import si de aici ies hibrizi care in afara aspectului nu sunt ce ar trebui. Nu au consistenta, nu au gust si nu sunt naturale. Cea mai grava problema este coacerea fortata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.