Noua Lege a Cinematografiei le-a mai dat inca trei ani producatorilor de film care trebuiau sa ramburseze creditele obtinute in urma cu sapte ani (termenul stipulat in vechea varianta). Nici un credit, acordat prin concurs, nu a fost rambursat integral

Noua Lege a cinematografiei le-a facut plocon producatorilor romani de film inca un termen de trei ani pentru rambursarea creditului acordat de Centrul National al Cinematografiei (CNC). Astfel ca acestia vor avea zece ani la dispozitie, in loc de sapte ca pana acum, sa ramburseze creditele de productie obtinute de la CNC. Potrivit lui Decebal Mitulescu (foto), presedintele CNC, pana acum nici un credit acordat de institutie in ultimii sapte ani nu a fost rambursat integral. Pe de alta parte, CNC se pregateste sa acorde alte credite, nerambursabile de data aceasta, de 28,8 milioane lei pentru distribuitorii de filme si organizatorii de festivaluri.

Banii provin din incasarile filmelor

Daca producatorii nu ramburseaza integral creditul in termen de zece ani, CNC va prelua dreptul de valorificare a filmului, pana la recuperarea cuantumului nerambursat din valoarea creditului. Acest lucru se va face, potrivit legii, pe baza unei "scrisori de acces" la laborator pentru efectuarea de noi copii, semnata de producator.

"Daca ar fi ramas perioada de sapte ani, ar fi trebuit sa incepem sa preluam in administrare filme. Le-ar fi venit sorocul primilor beneficiari de credite. Asa, nu va fi cazul decat peste trei ani", a declarat Mitulescu, citat de Mediafax.

Pana anul trecut, legislatia din domeniu prevedea ca CNC acorda sprijin rambursabil fara dobanda acelor proiecte de film care au castigat concursul organizat de institutie o data sau de doua ori pe an. In 2005, Ordonanta nr. 39, care a fost aprobata recent prin lege, a introdus termenul de "credit direct" pentru a desemna suma data de CNC pentru productia de filme si dezvoltarea de proiecte de film. Beneficiarii trebuie sa ramburseze creditele din veniturile obtinute prin valorificarea filmului, in salile de cinema, pe video sau la televiziune.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.