Noul sistem de invatamant, bazat pe criteriile de la Bologna, determina din ce in ce mai multi studenti cu aplecare spre desavarsirea unei cariere profesionale de succes sa urmeze o forma de invatamant postuniversitar, cum ar fi masteratul, doctoratul sau MBA.

Cum cererea este mult mai mare ca oferta, universitatile au decis sa suplimenteze numarul locurilor apeland la cursuri la distanta, cu plata. Astfel, se ofera posibilitatea celor care doresc sa aprofundeze sa si lucreze si sa si invete.

Costurile acestor locuri cu plata sunt destul de maricele (intre 500 euro si cateva zeci de mii de euro pentru cei care opteaza pentru facultati din strainatate), asa ca apar deseori probleme legate de finantare. In atare conditii, solutia cea mai la indemana este aceea a apelarii la un credit oferit de o institutie financiara. Cei care nu au un loc de munca pot conta, ca de obicei, pe sprijinul parintilor, in timp ce aceia care sunt salariati merg la banca avand atuul veniturilor proprii.

Cererea fiind destul de consistenta, banci precum BCR sau BRD-GSG au dezvoltat produse speciale pentru aceasta categorie de clienti. Institutii financiare mai mici ii incadreaza pe acesti solicitanti aspiranti la categoria credite pentru nevoi personale (care nu presupune justificarea cheltuirii sumei imprumutate). Termenul pentru rambursarea creditului poate ajunge si pana la 10 ani insa, de obicei, clientii merg pe intervale mult mai scurte. Dobanzile variaza intre 7 si 17%, insa costul creditului trebuie judecat abia dupa ce aflam si care sunt comisioanele ce trebuie sa le achitam.

CV-ul nu mai este interesant pentru un angajator daca nu contine titlurile "masterat", "doctorat" sau "MBA". Dar cum proaspatul detinator al unei diplome de licenta nu prea are de unde sa isi plateasca astfel de studii, apeleaza la institutii de creditare, iar bancile au o oferta considerabila in acest sens.

Taxe ridicate

Costurile unui program de studii postuniversitare graviteaza in jurul valorii de 500 de euro pentru un masterat, valoare valabila si pentru un doctorat, dar taxa se aplica pe fiecare an de studiu. Pentru MBA, preturile variaza in functie de numarul de module, universitatile care colaboreaza si locatiile de desfasurare, atingand si valori de peste 1.500 de lire sterline.

Daca doritorii opteaza pentru universitatile de peste hotare, costurile cresc, deoarece trebuie luate in calcul transportul si cazarea, precum si ceva bani in plus de buzunar, caci socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Insa nu trebuie sa credeti ca reprezentantii bancilor acorda creditele pentru studii doar pe baza de buletin si scrisoare de intentie. Dosarul este destul de stufos, de la adeverinte care sa certifice cuantumul veniturilor si al datoriilor pana la recomandarile din partea cadrelor didactice.

Precautii bancare

Creditorul este obligat sa isi ia cateva masuri de siguranta pentru a nu iesi in pierdere, iar conditiile variaza de la o banca la alta, existand totusi o serie de caracteristici comune. Creditele pentru studii se acorda persoanelor cu varsta intre 18 si 70 de ani, iar venitul net pe familie trebuie sa fie de minimum 600 de lei pe luna. La calcularea venitului global se iau in considerare salariile, bonusurile, pensiile, comisioanele din vanzari, diurnele si drepturile de autor, veniturile din chirii si dividende, precum si cele provenite din profesii liberale.

Perioada de creditare poate fi cuprinsa intre 1 an si 10 ani, iar sumele imprumutate variaza de la 100 pana la 30.000 de euro. Dobanda se calculeaza si in functie de moneda in care a fost contractat creditul, fiind determinata si de evolutia pietelor financiare nationale si internationale. Bancile practica diferite comisioane de acordare si de administrare, iar la stabilirea cuantumului acestora se ia in calcul si moneda in care a fost acordat creditul.

Servicii specifice

Cu o copie a diplomei de licenta si o adeverinta care sa ateste ca ai fost admis intr-un program de studii postuniversitare agreat, poti obtine de la BRD un credit intre 250 si 12.000 de euro. Banca vireaza banii direct in contul universitatii la care ai fost admis. In functie de durata studiilor, clientul poate beneficia de o perioada de gratie de pana la doi ani, timp in care achita doar contravaloarea dobanzii. Pentru Creditul 10 dobanda este de 9,9% pe an, iar la Student Plus, de 9,5%/an.

Banca Comerciala Romana acorda credite in suma maxima de 30.000 de euro sau echivalentul in lei sau dolari, termenul maxim de rambursare fiind de 10 ani. Clientul are posibilitatea de a primi pana la 50% din creditul contractat cash, pe card sau prin cecuri de calatorie, pentru a acoperi cheltuielile de intretinere si transport.

Studiile ca nevoi personale

Multe banci nu acorda credite specifice pentru studii, ci doar pentru nevoi personale. Banca Romaneasca nu are in portofoliu servicii speciale pentru studii, creditele acordate in acest sens fiind incluse in cele pentru nevoi speciale. Clientul poate obtine echivalentul in lei al unor sume cuprinse intre 100 si 10.000 de euro, cu o perioada de rambursare de maximum 10 ani. Dobanda este variabila, iar comisionul de administrare se cifreaza la 0,3%, fiind aplicat la valoarea aprobata a creditului. Comisionul include si asigurarea de viata a solicitantului.

Creditul Imediat oferit de Bancpost pentru nevoi personale are o limita minima de 1.500 de lei sau 500 de euro, limita maxima situandu-se la 35.000 respectiv 10.000 de euro pentru varianta standard si de 18.000 de lei sau 5.000 de euro pentru documentatia redusa reprezentata doar de adeverinta de venit. Perioada de acordare a creditului s-a extins pana la 10 ani, indiferent de varianta de creditare aleasa.

Banca/Lei/Euro/Dolari

HVB Bank
6,95%
5,95%
7,95%

BRD
9,5-9,9%
-
-
LIBRA BANK

12,9%
-
-
BANCA ROMANEASCA
10%
-
-
BANCPOST
9,95%*
11,50%*
-

BCR
12-16,5%
13,25-14,25%
13,25-14,75%

Dobanzi practicate la creditele pentru studii

*Oferta valabila pana la 31 august 2006.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.