Gradinile zoologice sint parcuri de distractie, unde poti petrece o zi intreaga fara sa te plictisesti, dar si unde inveti sa devii ecologist. Majoritatea sint si centre de cercetare, pentru ca "materia prima" este la indemina. Vesticii vor ca vizitatorii sa uite ca sint in oras, ca strada e "peste gard" si sa creada ca au ajuns in mijlocul junglei africane, al tundrei canadiene sau al Amazoniei, sa vada animalul asa cum se comporta el in mediul lui natural.

Business class

Una dintre cele mai apreciate gradini zoologice e cea din Frankfurt. Aflata chiar in mijlocul orasului, ea adaposteste 4.500 de animale si 600 de specii, fiind intinsa pe 12 hectare. A fost fondata in 1858, gazduind la inceput animale pradatoare si maimute. "Incercam sa aratam vizitatorilor segmente reprezentative ale lumii animale situate intr-un habitat cit mai aproape de natura. Ideea este ca vizitatorii sa se simta complet integrati in natura. Pentru a asigura un mediu cit mai apropiat de cel originar, sint folosite materiale si plante specifice regiunii de provenienta a animalelor", declara dr. Christian R. Schmidt, directorul institutiei.

Fara superstitii

Gradina este impartita pe 13 regiuni in functie de zonele climaterice. In citeva ore, se poate "ajunge" de la Tropice la Polul Sud. Dupa ce te apropii nesperat de mult de lei si tigri, separati prin panouri de sticla sau cursuri de apa, urmeaza un spatiu intunecat, special amenajat pentru a gazdui animalele nocturne. Apoi, vine intilnirea din Exotarium cu pesti, sopirle sau crocodili din Amazon.

Vizitatorii sint formati in buna parte din copii pusi pe sotii si curiosi sa vada animalele din filmele cu Tarzan. Peste 60.000 de scolari si studenti viziteaza anual parcul pentru a-si largi cunostintele de biologie. Se stie ca elevii au mai mult de cistigat prin observarea directa a animalelor salbatice, decit de la orele de clasa sau de laborator. De aceea, "Gradina zoologica din Frankfurt este cea mai mare scoala din landul Hessen", afirma cu mindrie dr. Schmidt.

Distractia, destinderea si relaxarea in natura sint doar pentru unii. In spatele ambientului natural din mijlocul Frankfurtului se afla o echipa de zoologi, biologi si veterinari. La care se adauga echipa responsabila cu dieta populatiei animale. Unele produse trebuie gatite si amestecate cu vitamine si minerale. Se folosesc, pentru hrana, soareci, porci de Guineea, porumbei, pui, peste, insecte, oua, mere si fructe tropicale. Hrana animalelor ajunge intr-un an la peste 700 de tone.

Fata-n fata cu fiara

In Gradina zoologica din Washington poti avea socul unei intilniri de gradul I fata in fata cu ghepardul, care se uita pofticios la tine, fara ca intre voi sa existe nici un gard, sirma ghimpata, gratii, aparent nimic care sa-l opreasca sa-ti sara in ceafa. Privirea animalului iti trimite fiori, dar si adrenalina din plin! Iar cind realizezi ca intre voi se afla totusi, abil mascat de tufe, un sant adinc de citiva metri si suficient de lat ca fiara sa nu-l poata sari, ajungi sa te simti in siguranta. Povestea se repeta cu fiecare exemplar din "colectia" gradinii zoologice: pentru o mai buna vizibilitate, zona in care se misca animalul este de fapt un dimb, separat de privitori de un sant adinc si lat, care sa nu poata fi traversat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.