Angajati si angajatori nemultumiti, toti vor acelasi lucru in cazul unui conflict de munca: intelegerea avantajoasa.

Cum se pot proteja angajatii de concedierea abuziva? Cum ar trebui sa arate contractul de munca astfel incit sa multumeasca atit angajatorul, cit si angajatul? Avocatii specializati in dreptul muncii si managerii de resurse umane recomanda potentialilor angajati sa fie onesti in privinta CV-urilor, iar angajatorilor - fise de post clare privind responsabilitatile functiei. Incalcarea drepturilor prevazute in contract sau formulari ambigue aduc cu sine conflicte de munca ce se sting numai dupa ce se platesc bani grei pentru incheierea unei intelegeri "amiabile".

20 de lefuri si a plecat

"Intr-o vineri sau simbata, mi s-a spus sa ma pregatesc de o intilnire cu primii doi oameni din companie, la sase seara. La ora 15.00, personalul a primit ordin sa plece; nu iti trebuie multa imaginatie ca sa iti dai seama ca o sa se intimple ceva, presimti asta.

La ora sase, mi s-a spus: 'Alex, ne-am gindit noi si am ajuns la concluzia ca de miine nu mai lucrezi aici>>. 'Dar de ce?>>, am intrebat eu. 'Nu conteaza, ca noi decizia am luat-o.>> Insistind, ei au raspuns ca nu merge treaba... Asta in conditiile in care, in ’94, eu reusisem sa cuceresc piata, sa obtin pentru compania la care lucram 92% cota de piata. Uite aici banii pe trei luni, semneaza-ti demisia, ca sa nu ajungem la altele. Am disparut pur si simplu, timp de trei luni, in concediu medical, nu mai raspundeam la telefonul fix, la semnalele de pe pager, nimic. Am ramas agatat de ei vreo cinci luni, timp in care am tot negociat. A doua intilnire cu cei doi a fost impreuna cu avocatul lor, parca de la Nestor&Nestor, cind au incercat sa ma convinga sa-mi semnez demisia si sa imi dea mai multi bani. Daca prima data mi-au dat trei salarii, a doua oara mi-au oferit sase. Am cedat cind mi-au dat cit mi-au oferit ei, adica aproape 20 de lefuri", a incheiat povestea concedierii sale Alexandru Ilie (foto), fost director de vinzari intr-o corporatie din Romania.

Onestitatea CV-ului, motiv de concediere

Cauzele care duc la aparitia unui conflict de munca sint diferite. Compatibilitatea unui om cu echipa, aptitudinile lui profesionale si conduita fata de regulile societatii ajung sa fie motivele invocate de companiile angajatoare. "Toate cele trei motive sint strins legate de corectitudinea cu care ei isi fac CV-urile. Multi au inceput sa isi redacteze un CV ireprosabil, sa includa fapte neadevarate. La compatibilitatea cu echipa, multi folosesc formule-sablon, ajutati de manageri de resurse umane sau cu ajutorul unor carti de specialitate din librarii, si spun ca sint persoane creative, lucreaza peste program, fara sa aiba probleme, ca au disponibilitate de a calatori, motive puse doar pentru a cistiga interviul", transeaza avocatul Iulian Patrascanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.