Orice roman care alege sa plece peste granita trebuie sa isi puna deoparte si ceva "maruntis" in euro. Potrivit soferilor de autocare, sumele sunt necesare pentru "indulcirea" vamesilor, in caz contrar toate bagajele urmand sa fie ravasite. Practica persista, in ciuda nenumaratelor scandaluri. Va disparea definitiv, insa doar in momentul in care Romania va deveni membru al Uniunii Europene, cu sau fara drepturi depline. Pana atunci, fiecare turist va continua sa puna in palma soferului de autocar cei cinci euro, destinati, se pare, vamesilor.

"Sumele cerute turistilor de catre soferii autocarelor nu ajung in cele mai multe cazuri la vamesi. Este o mare pacaleala, pentru ca banii respectivi intra in buzunarele lor (n.r. - a soferilor de autocare)", ne-a declarat Florin Savenco, liderul sindicatului National Vamal Unirea. in fapt, modalitatea de "operare" a soferilor este relativ simpla. Acesta sustine in fata turistilor necesitatea strangerii unei "mici atentii" pentru personalul vamal, astfel incat autocarul sa nu fie blocat in vama nejustificat pentru mai multe
ore.

"Pana aici (n.r. - Nadlac) noi am ajuns cu bine. De aici, depinde de dvs. Cineva sa ia initiativa si sa faca o cheta mica pentru vames. Altfel, vom sta cam trei ore aici", ne sfatuia, marti, soferul unui autocar Eurolines de pe ruta Cehia-Ungaria-Romania. Afirmatia sindicalistului vamal este oarecum intarita si de faptul ca, fara bacsisul solicitat, autocarul a trecut granita fara nicio problema, chiar fara a astepta trei ore, cum ne speriase soferul Eurolines.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.