Trecutul Rosiei Montane - clasata pe lista monumentelor istorice in categoria siturilor cu valoare nationala exceptionala - nu si-a dezvaluit inca toate enigmele. Descoperirile arheologice spectaculoase de data recenta i-au determinat pe unii cercetatori sa afirme ca Alburnus Maior - denumirea antica a localitatii, atestata documentar in urma cu 1.875 de ani - reprezinta pentru Apuseni si pentru intreaga Romanie "paradisul comorilor culturale". Acestora li se vor adauga, intr-un viitor foarte apropiat, valori patrimoniale care vor transforma Rosia Montana intr-un mare muzeu in aer liber.

Astazi, la ora 11.00, Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va gazdui deschiderea primului Simpozion International de Sculptura Monumentala, care se va desfasura la Rosia Montana in perioda 20 august - 15 septembrie 2006. Intitulat "Intre trecut si viitor", simpozionul isi propune sa atraga atentia asupra perspectivelor zonei, care se bucura de un cadru natural de o frumusete unica, in contextul vestigiilor istorice de exceptie. Manifestarea, organizata de AISS - Association Internationale pour les Symposiums de Sculpture -, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, International Association for Monumental Sculpture Events - Montevarchi, Italia, Association France Roumanie Art - Paris, L’Alliance Belgo-Roumaine - Bruxelles, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Asociatia "Alburnus Maior", Solide, AIAP (aupres de l’UNESCO), se doreste a fi si o pledoarie pentru pastrarea patrimoniului istoric si natural, amenintat in prezent sa dispara.

Zece artisti invitati, dintre care patru din Romania - Mihai Buculei, Adrian Popovici, Sava Stoianov, Zoltan Gergely si sase de pe toate continentele - Miguel Ausili (Argentina), Ehab Ellaban (Egipt), Roland de Jong-Orlando (Olanda), André Domon (Canada), Hideto Yada (Japonia), Leonard Rachita (Franta) - vor daltui in piatra sculpturi monumentale, fiecare fiind liber sa-si aleaga tema pe care urmeaza sa o abordeze. Stefana Bianu si Leonard Rachita, curatorii proiectului, care va fi inclus in cadrul viitorului Centru International de Sculptura sub egida International Art Centers Association (I.A.C.A.), vor prezenta, la intalnirea de la ICR, motivatiile acestei initiative.

Din comitetul de onoare al simpozionului fac parte importante personalitati ale lumii stiintifice si culturale din Romania si din strainatate precum Ramon Tio Bellido, Horia Ciugudan, Serban Cantacuzino, Cosmin Covaciu, Ionel Haiduc, Fawzi Mohamed Elsaid Gohar, Alexandru Herlea, Sorin Ilfoveanu, Mircea Mihaies, Adrian Guillermo Mirson, Mihai Oroveanu, Horia-Roman Patapievici, Ioan Piso, Andrei Plesu, Radu Portocala, Cristian Preda, Jean-Claude Salins, Alex Leo Serban, Jaap Werner.
Sesiunile de lucru vor alterna cu vizite organizate la Targu Jiu (Complexul Sculptural realizat de Constantin Brancusi) la Hobita (casa memoriala a artistului), la Simpozionul de la Magura Buzaului, Muzeul Astra din Sibiu, in orasele Cluj si Alba Iulia. De asemenea, vor fi organizate si ateliere pentru invitati si locuitorii din Rosia Montana, seri de film romanesc, conferinte pe teme stiintifice, seri de muzica clasica.