CÚdric Klapisch daduse lovitura in 2002: cu un buget modic, regizase si scrisese "Euro-mix", o pelicula studenteasca, zglobie si aratoasa care facea reclama UE pe banda rulanta. Tentatia unei continuari a povestii il pindea de dupa colt pe cineastul francez, iar in 2005 i-a cazut prada. Doar ca de data asta intriga se extinde catre est, inglobind Rusia prin intermediul unui mariaj, probabil ca sa demonstreze cit de "all-inclusive" este vechiul continent.

Dar corectitudinea politica nu e de natura sa ii mai faca invidiosi pe americani - primul film ii facuse sa saliveze la frumusetea, boemia si complexitatea sufleteasca ale studentilor europeni -, iar pelicula "Papusile rusesti" are un iz pe care noi, esticii, il stim prea bine: cel de ciorba reincalzita.

La drum cu laptopul

Cinci ani mai tirziu dupa bursa la Barcelona, Xavier (Romain Duris) se afla inca in plin vagabondaj. Din punct de vedere emotional, din cauza indeciziei si a neimplicarii, din cel profesional - scrie pentru reviste, seriale de televiziune, basca biografii de vedete - si din punct de vedere al domiciliului: la Paris, sta la Isabelle (CÚcile De France) sau la Martine (Audrey Tautou), fosta sa prietena de al carei fiu are grija, la Londra - la Wendy (Kelly Reilly), cu care si colaboreaza la un scenariu.