Numarul persoanelor obeze este mai mare decat al celor care sufera de foame la nivel mondial, iar guvernele ar trebui sa-si redefineasca strategiile economice in ceea ce priveste alimentatia potrivit acestor date, considera experti internationali. Tranzitia de la o lume infometata la una obeza s-a produs cu o viteza dramatica, afirma profesorul american Barry Popkin. Declaratia a fost facuta recent in cadrul Conferintei anuale a Asociatiei Internationale a Economistilor din Agricultura.

"Realitatea este ca, la nivel global, sunt mult mai multe persoane obeze decat persoane subnutrite. in timp ce numarul persoanelor care sufera din cauza lipsei de alimente este in usoara descrestere, numarul obezilor creste rapid", a declarat Popkin.

Peste un miliard de persoane sunt inregistrate in lume ca fiind supraponderale, in timp ce numarul persoanelor subnutrite este de "doar" 800 de milioane, a declarat profesorul american in cadrul Conventiei ce s-a desfasurat la Centrul de conferinte Gold Coast din Brisbane, Australia.

Alimentatia, principalul factor de risc

Numarul mare al persoanelor care sufera de obezitate este si rezultatul schimbarilor bruste in alimentatie, nu numai in zonele urbane, dar si in zonele rurale. Un exemplu concludent il reprezinta China, unde trecerea de la alimentatia bazata pe cereale la cea bazata pe produse animale si uleiuri vegetale a determinat o crestere a numarului de persoane obeze, dar si o scadere a eficientei muncii.

De asemenea, la declinul eficientei muncii au contribuit si dezvoltarea transportului in comun si diversificarea "produselor media" furnizate de televiziuni. Practic, toate tarile au pierdut in lupta impotriva "exploziei" obezitatii, concluzioneaza Popkin, care este profesor al Universitatii din Carolina de Nord, SUA.

Potrivit specialistilor, pretul produselor alimentare ar putea fi folosit pentru impunerea unei anumite diete sanatoase, pentru a determina persoanele sa opteze pentru alimente sanatoase in detrimentul celor care favorizeaza obezitatea.

SUA - pe primul loc, Japonia - pe ultimul

"Spre exemplu, daca stabilim pretul in functie de numarul de calorii pentru fiecare bautura light, persoanele in cauza vor consuma mai putine. Daca sustinem productia de fructe si de vegetale, oamenii vor consuma mai multe astfel de alimente si vor avea o alimentatie sanatoasa", sustine Popkin. Pe de alta parte, profesorul Benjamin Senauer, de la Universitatea din Minnesota, a folosit, in alocutiunea sa, un studiu despre stilul de viata din SUA si Japonia, pentru a evidentia faptul ca preturile alimentelor si a transportului joaca un rol in lupta impotriva obezitatii.

Japonia inregistreaza una dintre cele mai scazute rate de obezitate, in timp ce SUA au una dintre cele mai mari rate. "Orasele japoneze au un sistem de transport public eficient, dar un foarte mare numar de japonezi merg pe jos. in acelasi timp, americanii folosesc transportul in comun pentru a se duce lucru, conduc pana si cand se duc la supermarket si merg cat se poate de putin pe jos", a declarat Senauer.

Aproape jumatate din romani sunt supraponderali

"Obezitatea aduce cu ea riscuri semnificative fata de boli cronice si moarte prematura, iar ajustarea politicilor sociale pentru incurajarea unei vieti mai putin sedentare este, practic, o chestiune necesara intr-o lupta pe viata si pe moarte", explica Senauer.

In ceea ce priveste numarul persoanelor supraponderale din Romania, medicul Constantin Ionescu-Targoviste, de la Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice "N.C. Paulescu" din Capitala, sustine ca, "fata de acum 50 de ani, masa de grasime la persoanele adulte a crescut cu 10 kilograme. Am ajuns sa fim pusi in situatia in care aproape 50% din populatia Romaniei sa fie obeza, iar 25% din acestia sa sufere de sindromul dismetabolic reprezentat de obezitate, la care se adauga alti vectori de risc vascular. Mai mult, unul din trei copii obezi va deveni un adult obez".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.