Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna a inaintat, ieri, un protest catre Consiliul National de Combatere a Discriminarii, Ministerul Administratiei si Internelor si catre institutia prefectului din Harghita, in care reclama conditionarea ocuparii unui post de conducere in Consiliul Judetean Harghita de cunoasterea limbii maghiare.

Conform documentului, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna reclama faptul ca pentru ocuparea postului de arhitect sef al Consiliului Judetean Harghita este conditionata "nelegal si abuziv" de cunoasterea limbii maghiare, fapt considerat drept "o noua discriminare flagranta" facuta in conditiile in care este vorba de un concurs organizat sub egida Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP). "Aceasta recidiva se comite cu stiinta ANFP, care nu solicita cunoasterea limbii romane pentru ocuparea postului, ci doar a limbii maghiare", sustin semnatarii documentului-protest.

Conform comunicatului, la concursul care urmeaza sa aiba loc la Bucuresti, in 29 august a.c., sunt exclusi din start specialistii din Harghita sau din restul tarii care nu cunosc limba maghiara, desi indeplinesc conditiile de studii de specialitate si competenta profesionala. Reprezentantii Forumului considera ca in acest fel este impiedicat accesul romanilor la functiile publice de conducere si apreciaza ca modul de organizare a concursului incalca articolul 16 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si discriminari", precum si articolele 5 si 7 din Ordonanta 137/2000, in care se stipuleaza drept ontraventie "conditionarea ocuparii postului de apartenenta la o rasa, etnie si nationalitate".

Oficialii Forumului solicita CNCD si MAI sa faca verificari si sa ia masuri de reorganizare a concursului, cu respectarea stricta a legii si sa previna "perpetuarea practicilor discriminatorii in judetele cu populatie majoritar maghiara". Anul trecut, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a fost amendat de CNCD cu 5.000.000 de lei vechi pentru ca a conditionat ocuparea posturilor de zugrav, mecanic-tractorist si de portar la primarie de cunoasterea limbii maghiare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.