Productiile lui Catalin Mitulescu si Corneliu Porumboiu vor avea premiera in toamna

Cele mai premiate productii in strainatate vor deschide sesiunea de toamna a filmului romanesc. Odata cu inceperea noului an scolar, bucurestenii au ocazia sa vizioneze in premiera filmul lui Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", si tot pe 15 septembrie, la Iasi, va rula, tot in premiera, "A fost sau n-a fost", al lui Corneliu Porumboiu.

Ordonanta nr. 39 privind cinematografia, prin care se aduc modificari la Legea cinematografiei, a fost adoptata recent de Parlament (iulie 2006) si pare sa fie de bun-augur pentru generatia tanara de cineasti.

Dupa ce in sfarsit legea a obtinut si ok-ul presedintelui Basescu, toamna se anunta ceva mai rodnica pentru un domeniu destul de oropsit in ultima vreme. Concret, oficialii Culturii au inteles ca pentru filme bune si public care sa umple salile de cinematografe in care acum cam bate vantul trebuie sa investeasca in adevaratul sens al cuvantului.

150 de miliarde pentru tinerii regizori

Astfel, in sesiunea de proiecte cinematografice care se va organiza in septembrie, statul pune la bataie aproximativ 150 de miliarde lei vechi, acesti bani atragand de la sine dublarea numarului de productii, de la 15 in 2005 la 30 anul acesta.

In prima parte a lui 2006 au fost realizate 15 filme de fictiune de lungmetraj, cel mai mare numar de pelicule produse pe parcursul unui an, incepand din 1990 si pana in prezent. O serie de filme au fost realizate de regizori, tinere talente, care s-au impus rapid in peisaj, printre care Catalin Mitulescu, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.